Namn: Lösen:

Kan man dyka trots att man har en synskada?


2007-12-25
Läst: 4 943 gånger.

Jag har fått möjlighet genom mitt arbete, på Handikappcentrums synverksamhet, att följa en person på vägen att få ett dykarcertifikat. Vägen till dykarcertifikatet har varit lång. Rolf har stött på diskriminering och ifrågasättande, instruktörer som kanske inte har vågat utbilda en synskadad person, som endast sett problemen och inga möjligheter. Rolf har letat med ljus och lykta för att hitta en bra utrustning, alltså bra hjälpmedel för att klara sig under vatten.


Dykinstruktör Micke tillsammans med Rolf


Ungdomarna fick känna på dräkter och flaskor




En seende person kan se sina kamrater i vattnet, men för en synskada är det svårare. Enligt Rolf ser han bättre under vattnet, han ser till exempel sin fru Helena bättre under vattnet än ovan. Han säger att det går att se 25 % bättre under ytan än på land. Vilken upplevelse för den som är synskadad att få den möjligheten.

Till slut började våra samtal gro och växa. Många tankar gick till våra synskadade ungdomar som insatser från oss. I Västmanland finns inga intresseföreningar som inriktar sig enbart till synskadade, där man kan träffa likasinnade, få utbyta erfarenheter, prova på och våga ta för sig. Vi upptäckte under våra samtal att detta kan vara en inkörsport att starta något i vårt län.
På synverksamheten skickade vi ut en inbjudan till en informationskväll om dykning. Våra ungdomar kom, lyssnade, frågade och visade ett stort intresse. Rolf kom med sin fru, som också dyker.

Dykinstruktör Micke kom och berättade om sina upplevelser och hur det går till att dyka. Rolf berättade om sina upplevelser som synskadad dykare, hur härligt och underbart det är under vattnet, sina erfarenheter och glädjen av att ha klarat av detta.
Helena berättade om sin misstänksamhet och rädsla att andas under vatten och hur hon övervann den rädslan.

Micke berättade, beskrev hur det går till att lära sig dyka, att ta dykarcertifikat. Ungdomarna fick känna på dykardräkter och tuber, eller flaskor som det heter.
Vi fick erfara tyngden genom att sätta på oss en väst men flaskorna på, och visst var de tunga tycker jag, men våra ungdomar tycker det var helt OK.
Dessa tunga flaskor väger ju inte så mycket i vattnet. Vi fick testa att andas med munstycke, hålla för näsan och bara andas med munnen. Prova en längre stund få du se!
Undrar hur skall ske under vattnet. Hisnande!
Micke fortsätter att berätta om livet under ytan. Hur långt ner men kan dyka, hur underbart livet se ut men också om risker och farligheter om inte kunskapen finns. Att man är två personer när man dyker ner i vattnet, och hur viktigt det är med utbildning innan man gör det.

Det finns ett teckenspråk som används under vattnet. Givna tecken beroende på vad man behöver säga varandra. Dessa tecken är viktiga att kunna tyda med tanke på säkerheten vid dykning. För den synskadade personen är dessa tecken svårt att se, men det finns alternativ genom talande hjälpmedel så även en synskadad person har möjligheten att vara säker.
Micke berättar att han har en scooter som han använder under vattnet för att ta sig fram fort. Han är en van och duktig dykare som vill ha mer utmaningar. Ungdomarna lyssnade intensivt och hade frågor och funderingar. På kursen finns det dykardräkter och tillbehör som lånas ut. Själva kursen kostar 3 800 kronor.

Det finns olika dykardräkter, helkropps- och halvkroppsdräker, det finns också torrdräkt. Tro det eller ej, med det kommer inte in vatten, inte en droppe, du är alltså torr på kroppen i den dräkten.
En helt nu värld öppnar din om du bara vågar ta språnget ut i det okände. Ett liv under ytan helt olikt det på land. Att göra resor till grusgropar, hav och sjöar. Olika miljöer att upptäcka och inte att glömma att den synskadade personen kan, till och med, se bättre under vattnet. Spännande vrak att upptäcka, fiskar, växter. En annan dimension är att se 25 % bättre under vattnet, ett fenomen jag inte har något vetenskaplig förklaring på idag.

Nu har vi kommit så långt att en dykarkurs kommer att starta i Västerås och Fagersta i januari 2008. Micke som instruktör, Rolf och Helena som hjälp och stöd där det behövs. Micke kommer att lära sig mer och mer hur att utbilda en synskadad person i dykarkunskaper. Att syntolka är en viktig kunskap i detta sammanhang. Till exempel att inte peka och säga ”hämta flaskan där borta” då är det bättre att säga ”kan du hämta den tunga flaskan till vänster om dig ungefär en meter bort”. Förhoppningsvis har vi nu en kurs för synskadade i Västmanland vilket inte har funnit på många år. Våra synskadade ungdomar hänvisar vi annars till kurser och intressen i Stockholm, men inte många åker dit. Det finns heller inte möjlighet att skapa kontakter när avstånden är långa.

Här i länet finns det en del ungdomar som redan känner varandra och har möjlighet att få träffas oftare men även skapa nya bekantskaper. Jag är glad och förväntansfull och hoppas att detta kan bli något för våra synskadade ungdomar i Västmanland. Många sitter ensamma hemma efter skolan, utbudet av aktiviteter är så litet. Att få göra något tillsammans, få ett gemensamt intresse. Att inse att de inte är ensamma i svårigheter som finns för en synskadad ungdom/person i en seende värld.

Marith Baunsgaard, synpedagog
Handikappcentrum Syn


tipsa Tipsa en vän   facebook Posta på facebook    Direktlänk   Translate Oversæt denne artikel til dansk Oversett denne artikkelen til norsk Käännä tämä artikkeli on suomi translate this article into english

« Tillbaka