Namn: Lösen:

Ta dykcertifikat, vanliga funderingar


2008-10-26
Av: Micke Tilja
Läst: 24 601 gånger.

Du som funderar på att ta dykcertifikat står inte bara framför en fantastisk ny undervattensvärld utan troligen också inför en rad frågor och funderingar. I denna artikel kommer jag att försöka sammanfatta min syn på några av de vanligaste frågorna som brukar komma upp inför en dykkurs.

Olika dykorganisationer?


När du börjar titta runt efter dykkurser kommer du att upptäcka att det förekommer olika organisationer. I Sverige är de tre vanligaste utbildningsorganisationerna på grundkurs- nivå, PADI (Professional Association of Diving Instructors), NAUI (National Association of Underwater Instructors) samt CMAS (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques eller World Underwater Federation).
Utöver dessa tre finns en rad andra organisationer men dessa är idag de vanligast förekommande i Skandinavien.

Vad skiljer dykorganisationerna åt?


PADI är idag världens största utbildningsorganisation inom sportdykning och finns över hela världen. PADI är ett privatägt företag med sitt säte i USA.

NAUI är den näst största utbildningsorganisationen idag. Till skillnad från PADI har NAUI en framröstad styrelse som sköter organisationen. Alla medlemmar som jobbar aktivt inom organisationen får vara med och rösta fram styrelsen.

CMAS är en internationell idéell sportdykningsorganisation. Svenska sportdykarförbundet (SSDF) är en svensk medlemsorganisation för sportdykare som ingår som specialförbund i Riksidrottsförbundet. SSDF utbildar instruktörer efter CMAS-systemet som sedan via dykklubbar utbildar dykare.

Vilken dykorganisation ska jag välja?


Så länge du väljer någon av de större organisationerna så har det egentligen ingen större betydelse. PADI och NAUI är kompatibla med varandra så om du går en PADI grundkurs kan du sedan välja att gå en vidareutbildning inom NAUI. Den stora skillnaden är egentligen mellan PADI+NAUI och CMAS. Eftersom CMAS-utbildningarna sker på klubbnivå jobbar instruktörerna idéellt vilket kan vara både postivt och negativt. Många anser att CMAS över lag har mer omfattande grundkurser som ofta sträcker sig över en längre tid. Å andra sidan så kan en kommersiell dykskola ha större omsättning på kurser och kunskap.

Instruktören viktigast!


Det viktigaste är som sagt inte namnet på organisationen utan vad du ska vara uppmärksam på är vilken dykinstruktör som håller i kursen. Instruktören är den som kommer att ansvara för att du får en säker, gedigen och rolig utbildning så fråga vem som håller i kursen och ta reda på mer från tidigare elever.

Ta dykcert utomlands?


Att åka till ett tropiskt land och lära sig dyka är ofta en fantastisk upplevelse men det finns några saker som du bör tänka på innan du ger dig iväg. När du går din kurs utomlands kommer du troligen att göra dyken i varma och behagliga vatten med bra sikt. Allt detta är förstås trevligt men om du har tänkt att sedan dyka i Skandinavien kommer du att få uppleva helt andra förhållanden. Kyla, mörker och dålig sikt är vanligt förekommande i svenska vatten och kommer du från tropikerna med ett färsk dykcertifikat finns det en stor risk att du upplever dykningen här som obehagligt. Om du i stället gör tvärt om och lär dig dyka under lite besvärligare förhållanden kommer du troligen inte bara att bli en säkrare och bättre dykare utan kommer också att uppfatta tropisk dykning som en barnlek.

Varför skiljer dykkursen så mycket i pris på olika dykskolor?


När man tittar runt på olika dykskolor så kommer du att märka att priserna skiljer sig åt en del. Detta beror givetvis på lokal konkurens men kan också bero på andra faktorer. En viktig sak att tänka på är att inte bli ”dumsnål” och ta det billigaste du kan hitta. Du kommer att vistas i ett element som vi människor inte är skapta för, under vattnet, därför är utrustning, säkerhetstänkande och träning mycket viktiga faktorer. Det finns därför alltid en risk att du ”får det du betalar för” genom att gå en billig kurs. Bra utrustning och instruktörer kostar pengar, var därför försiktig med att stirra dig blind på priset utan börja i andra ändan, vad får jag på denna kurs? Alla dykskolor och utbildare har inte samma upplägg på kurser och utbildningsorganisationerna har lite olika syn på vad som kan och får ingå i en grundkurs.
Några faktorer som kan spela in på prisbilden är dessa:

- Utbildningmateriel. Ingår utbildningsorganisationens originalböcker?

- Torrdräktsdyk. I svenska vatten kan vattentemperaturen göra våtdräktsdykning obehaglig och riskfylld. Vissa skolor har därför obligatoriska moment där man genomför träning i torrdräkt eller till och med gör all dykning i torrdräkt, hos andra kan man välja till detta som en sepparat kurs.
Som aktiv svensk dykare kommer du förr eller senare att behöva dyka i torrdräkt, så erfarenhet av detta är ett stort plus.

- Hur lång är utbildningen? Vissa skolor utbildar enligt organisationens minimikrav medans andra väljer att lägga till någon extra dag för mer träning.


Checklista inför dykkursen.


- Fråga vem som håller i kursen och ta reda på vad andra tycker.
- Be att få titta på dykutrustningen som används, ser den hel och välvårdad ut?
- Om du går kurs i Sverige, görs dyk med torrdräkt?
- Hur mycket dyktid och bassängträning får jag under kursen? Jämför med andra utbildare!

Lycka till och välkommen till undervattensvärlden!

Vårt lexikon om dykcertifikat:
http://www.dykarna.nu/lexicon/dykcertifikat_383.html

Diskussioner i forumet:
http://www.dykarna.nu/forum/dykcertifikat.html


tipsa Tipsa en vän   facebook Posta på facebook    Direktlänk   Translate Oversæt denne artikel til dansk Oversett denne artikkelen til norsk Käännä tämä artikkeli on suomi translate this article into english

« Tillbaka