Namn: Lösen:

Vad är Doing It Right egentligen?


2002-04-25
Av: Peter Steinhoff
Läst: 14 398 gånger.

Doing It Right, DIR, är det många som undrar över och missuppfattningarna är många. Peter Steinhoff redogör här var DIR egentligen handlar om.

I grund och botten handlar det om attityd och värderingar, inte om utrustning som många tror.

Dykning skall vara kul och utföras på ett säkert sätt. ”Säkert” innebär att man inte tar några onödiga risker – vilket tar oss till en av ”reglerna” i DIR systemet:

Option number one: ”Don't dive”Du har alltid möjligheten att avstå från att dyka. Det finns ingen som kan tvinga dig att dyka utom du själv. Det kan vara att du har betalt dyra pengar för att följa med på en båt men du känner dig inte riktigt bra eller kanske båtens personal inte verkar veta vad de gör. Då dyker du inte. Det känns tungt men är det rätta beslutet. Som DIR dykare har du stigit i graderna eftersom du har gjort det rätta – fast det sved både i plånbok och hjärta!

En annan central fråga i DIR systemet är teamdykning. Du tillhör ett team, det kan vara du och din buddy eller så är ni tre. Oavsett vilket så är teamet och du ett - har teamet problem så har du problem. Teamets säkerhet ska aldrig äventyras. Därför är du lika uppmärksam på dina kamrater och eventuella problem som de har eller kan få som du är på dig själv.

Om t ex din parkamrat får slut på luft då har ni båda problem. I en grotta kanske det innebär att ni båda omkommer. Om detta händer är det bådas fel. Ni var inte uppmärksamma på varandras gasförbrukning - ni tog inte hand om ert team.

Om du dyker i ett team av tre och en av er har problem vid nedstigningen, kanske med att tryckutjämna, då stannar ni kvar hos er kamrat. Ni fortsätter inte ner och väntar på botten eller något annat dumt. Om han behöver hjälp är ni där direkt och kan ta hand om problemet. Om han behöver gå upp till ytan och avbryta dyket så följer hela teamet med. Han kanske har något medicinskt problem, tappar medvetandet på vägen upp och drunknar.

Därför dyker ni alltid som ett tajt team, alltid redo att hjälpa varandra. Alltid nära varandra och ni vet alltid exakt var ni har era buddys. Med nära menas någon meter – oavsett hur bra sikten är.

För att kunna hjälpa någon annan kan ni inte själva ha problem, vare sig med utrustning eller med något annat. För om ni är fullt upptagna med er själva hur kan ni ta hand om någon annan?

Vilket leder oss till ännu en ”regel”:

Rule Number One: ”Don't Dive With Strokes”Med “stroke” menar man en osäker dykare. Det kan vara någon som inte bryr sig om teamet t ex en ouppmärksam parkamrat. Eller någon som inte har tänkt igenom sin utrustning och därigenom avslöjat att han inte bryr sig om säkerhet. Det kan också vara någon som är extremt överviktig och inte kapabel att hantera en nödsituation. Det finns många exempel och det behöver inte ens vara en individ, det kan också vara en hel dykbåt eller dess besättning.

Ett trevligt exempel på detta är en liten resa som jag och en kamrat gjorde till västkusten. På fredagens dyk hoppade alla i vattnet för lite mysig dykning i fjorden. Två dykare hade inte så mycket erfarenhet av våra mörka svenska vatten. De hade haft något problem och därefter fått panik vilket resulterade i lungemboli och en snabb färd därifrån, för att sedan flygas med helikopter till Uddevalla tryckkammare. Jag och min kamrat gjorde ett längre dyk och visste inte vad som hänt förutom att det fanns ingen båt kvar när vi kom upp. Vi fick vänta drygt en halvtimme i vattnet på att hämtas upp. Vad hade hänt om vi hade haft problem? Vem skulle räddat oss?
Poängen är att de två oerfarna dykarnas problem var lika mycket vårt problem i slutändan.

Som DIR dykare tar man inte några onödiga risker. Därför dyker vi helst med likasinnade eller med någon som delar samma grundvärderingar men kanske inte kommit lika långt i utrustning och utbildning. Detta gäller alla på båten, besättning och dykare.

En vanlig missuppfattning om Doing It Right är att det är något bara för tekniska dykare och inget för ”vanliga” sportdykare. Det är så långt från sanningen som man kan komma. All dykning bygger på samma principer och mycket av detta är egentligen bara sunt förnuft. Säkerhet och nöje är gemensamt för alla oavsett om det är ett ”avancerat” dyk eller ej. Att ta hand om sin buddy, att vara medveten om sin omgivning, att inte ta onödiga risker är sånt som alla har glädje av.

Utrustningen som DIR dykare använder är standardiserad och är i grunden samma för sportdykare som för ”tekniska” dykare. Fördelarna är många, en är att om din parkamrat har ett utrustningsproblem så kan du enkelt hjälpa honom för hans utrustning ser exakt likadan ut som din. Du vet var han har sin backup regulator, var kniven är, var alla slangar går, vilken kran som behöver stängas vid frysning osv. Du vet detta instinktivt och behöver inte tänka vilket kan rädda liv i en nödsituation.

Vissa tror att det måste vara något speciellt fabrikat av utrustning men så är det inte. Däremot måste varje del uppfylla vissa krav och det gör att antalet tänkbara alternativ minskar. Ett exempel är t ex fenor.
1. De bör vara tunga för att hålla ner fötterna i torrdräkten (vi använder aldrig benvikter).
2. De måste vara styva för att kunna simma i strömt vatten eller med mycket utrustning.
3. De måste vara hållbara och inte ha några delar som kan gå i sönder.
4. Hälremmen kan inte ha några snabbspännen eller annat som kan gå upp.
5. Inga delar på fenan får sticka ut så att linor och dylikt kan fastna.
6. De kan inte vara för långa för då är det svårt att simma i trånga utrymmen utan att röra vid något.
7. De måste vara lämpliga att använda för olika sorters fensparkar (flutter, frog kick, baby flutter etc)

Slutresultatet blir att nästan bara Scubapro Jetfin och dess kopior uppfyller dessa krav.

En annan viktig tanke är att din utrustning och sättet du gör saker på inte aldrig ändras eller behöver läras om oavsett hur långt du går eller hur avancerat du kommer att dyka i framtiden. Så allting du köper kommer du ha användning av också i framtiden. Ta fenorna som exempel, de är perfekta som första fenan du äger i ditt liv och samma som WKPP använder på sina världsrekordsdyk i Floridas grottor!

DIR utrustningen är också utformad för att vara så enkel som möjligt och ha så få grejor som möjligt som kan gå i sönder. Vad som är lite roligt är att fast man väljer den bästa utrustningen tänkbart är det sällan det dyraste alternativet. T ex är en så kallad ”techväst” ofta mycket dyrare än en vinge och platta som DIR dykare använder. Techvästen kan du dessutom inte använda när du går vidare i din dykning så du måste sälja den och dessutom lära dig ny utrustning. Att lära sig sin utrustning innebär att du vet var allting sitter, minsta lilla krok eller d-ring, och att du kan manövrera allting utan att se och nästan utan att tänka. Självklart blir dykningen då mer avslappnad, roligare och framför allt säkrare.

Detta leder oss också in på den viktigaste komponenten i din dykning – dig själv.
För att vara en bra och säker dykare måste man öva. Öva på många saker som tex att dela luft, förbättra sin position i vattnet (trim), avvägning och förmågan att lösa problem under vattnet. Man kan öva på att hantera utrustning som linrullar, lyftsäckar, decoflaskor och skooter. Man kan blir bättre på att simma utan mask, snabbare på att få fram backuplampor, snabbare på att stänga kranar osv. Att dyka regelbundet gör också att man håller kunskaperna vid liv.

Sen är det också viktigt att man är i god form rent allmänt. Dykutrustning är ganska tung så en god fysik gör det hela mindre ansträngande. Dessutom minskar risken för att drabbas av dykarsjuka ju mer vältränad man är. Förmågan att kunna hantera stress och att fysiskt klara av en nödsituation ökar också med regelbunden motion.


Vill du veta mer om Doing It Right, filosofi och utrustning finns det en hel del information på nätet. Tyvärr är det mesta utspritt och kräver lite efterforskning för att hitta.

Bra ställen att börja på är:

www.gue.com
www.wkpp.org

En bok som jag kraftigt rekommenderar är ”Doing It Right: The Fundamentals of Better Diving” av Jarrod Jablonski. Boken hittar du hos din Halcyon återförsäljare och den går att beställa via www.gue.com tillsammans med två andra böcker i pdf format, en för tech dykning och en för cave.

Lycka till och dyk säkert!


tipsa Tipsa en vän   facebook Posta på facebook    Direktlänk   Translate Oversæt denne artikel til dansk Oversett denne artikkelen til norsk Käännä tämä artikkeli on suomi translate this article into english

« Tillbaka