Namn: Lösen:

Vithajar och andra äventyr i kapstaden


2002-10-31
Av: Håkan Jörgensen
Läst: 10 599 gånger.

Författaren till "Säker dykning" Håkan Jörgensen är på väg till Sydafrika för att filma dykning och andra äventyrssporter, filmen kommer att sändas i VIASAT under vintern.
Syftet med resan är att samla material till Håkans kommande bok om dykresor samt att göra några frilans artiklar om träning och äventyrssporter för bland annat Expressen och Sportdykaren.


Vi konstaterar att det även denna dag
blåser för mycket för vithajsdykning


Helikopterflygning över Table Mountains.
Foto Åsa Lierud/vertical vision


Kan klättring bli bättre än det här?


Man känner sig ganska liten...


En av hajarna har svalt bytet

Håkan åker tillsammans med Michaela Fröstad, en friåkande skidtjej av hög internationell klass. Att hon dessutom kör motocross, klättrar en del och dyker kanske inte så många känner till.
Michaela har tillsammans med Håkan gjort en del artiklar om äventyr och träning för olika tidningar, hon medverkade även i Säker dykning.
Deras resa kommer att filmas av Bo Strandh som bland annat filmade den Svenska Trango Tower expeditionen 1997. Bo är själv en äventyrare med rötter i fallskärmens och klättringens värld.
Håkan och Bo har tidigare anlitats som undervattensfilmare för olika filmprojekt, bl.a. Trägudars land.

Dykarna.nu kommer att få fortlöpande information från Håkan och Michaela under tiden de är i Sydafrika.


021029 Rapport 1 - Håkan på plats i Sydafrika

Vädret har inte varit det bästa i Kapstaden de senaste dagarna så vi har fått tillbringa några dagar med att klättra, träna och njuta av miljön.
Eftersom den starka vinden har förstört sikten i vattnet har vi faktiskt inte dykt ännu.
Vithajs dyk operatören Marine Dynamics har till och med haft sin båt uppe ur vattnet på grund av den starka vinden.
Båten vi skall ut med verkar stor och trygg, buren ser lite liten ut men vi litar på att den räcker...?!?
Vi fick även se några videoupptagningar, bland annat från ett tillfälle när en vithaj tog sig in i buren till fotografen som satt däri. Fotografen lyckades till slut ta sig ut och hajen fastnade...
Bra uppladdning att se innan vårt eget vithajsdyk !
Förmodligen kommer vi att kunna göra våra första “vanliga dyk” i morgon vid ett ställe som heter Oue de Craal.
Vi kommer förhoppningsvis att få se en del mindre hajarter bland Kelp skogen.


021031 Rapport 2 - Två bra dyk vid Oue de Craal

Det dåliga vädret håller i sig men i dag gjorde vi 2 bra dyk vid Oue de Craal.
Det var mycket rörelser i vattnet så det var lite kämpigt att ta sig i vattnet eftersom vågorna slog ganska hårt mot klipporna.
Redan efter någon minut under vattnet fick vi sällskap av en sälunge som nyfiket "dansade" runt oss i flera minuter, den kom väldigt nära våra ansikten ett par gånger för att kolla in oss, Förmodligen väldigt konfunderad !
Vi sökte oss raskt in i Kelpskogen där vi fick se några mindre Kelphajar, kanske en halv till en meter långa, de var inte så lätta att upptäcka på grund av sin grågröna färg.
Vi tror att vi dessutom såg en Rugged toot shark på ett par meters avstånd men eftersom sikten var dålig kan det även ha varit en skugga av något kringdrivande föremål i vattnet.
Efter dyket njöt vi av solnedgången vid Camps bay där det pågick ett kanotlopp, vår värd under Kapstadenbesöket var med och tävlade så vi tog ett par drinkar i kanotklubbens pub för att fira vår värds vinnst i sin åldersklass.
Vi måste vänta ytterliggare två dagar innan vi kommer att få genomföra vårt vithajsdyk.
Under tiden kommer vi att besöka en vingård i Stellenbosch, ett par mil utanför Kapstaden, det gäller att passa på och njuta av livet !


021101 Rapport 3 - Snart på väg

Efter ett dygn på vingård, en underbar klätterdag på Tablemountains är det nu dax för vårt vithajsdyk.
Imorgon måste vi upp tidigt för att köra de 15 milen till Gaanbai.
Det är med lite oro i kroppen vi packar vår utrustning, det skall bli spännande att se hur vi reagerar om vi får se några Great White's...
Vädret är fortfarande inte det bästa så även om vi kommer ut med båten är det osäkert om vi kommer att kunna se något från buren.
Det skall bli spännande !!

Rapport 4 - Haj!

Efter nästan 2 timmars bilfärd var vi framme. Vädret var helt OK, vår skipper lovade oss en bra dag med hyffsad sikt.
Det var bara vi och vårt kamerateam som skulle ut i båten så det var gott om plats.
Vi lämnade hamnen bakom oss i full fart, de dubbla 200hk motorerna gjorde så att vår lilla båt nästan flög fram över de små vågorna.
Vi ställde in siktet på ett område i närheten av "seal island" och var framme efter ca 20 minuters båtfärd.
Vi ankrade upp och Gideon, vår ledare, började kasta bete i vattnet. Nu var det bara att vänta...
Nästan en hel timme förflöt innan första "SHARK" ropades av Gideon.
Alla flög upp med kamerorna i högsta hugg. En svart skugga, kanske 4 meter lång, närmade sig vår båt i hög fart. Ungefär 10 meter bakom aktern vände den tvärt och försvann, borta...
Hjärtat bankade på och adrenalinet gjorde att vi studsade omkring ett par minuter ivrigt spanande innan vi satte oss ned igen.
Det dröjde dock inte länge förrän nästa SHARK !!fick oss att studsa upp igen.
Denna gång var skuggan ännu större, uppemot 6 meter trodde Gideon !
Den stora hajen simmade rakt under vår båt, vände och kom tillbaka på samma sätt 3-4 gånger.
Sedan var den som borta i någon minut tills, DUNS, båten gungade till och ett gigantiskt gap klöv ytan 2 meter bakom aktern...

Rapport 5 - Dags för buren!

Det enorma gapet svalde med lätthet betet som bestod av en halv Kelpshark. Eftersom betet satt fast på ett rep kunde inte vithajen sticka iväg. Den kämpade och drog i repet för att slita bort bytet och den lyckades så klart efter några minuter, men då hade båten gungat till rejält några gånger. Proceduren upprepades ett antal gånger och vi fick totalt 3 vithajar på kroken.. Den sista av dessa stannade lydigt kvar runt båten och det blev dax för oss att hoppa i buren. Eftersom hajarna kunde höra våra hjärtslag genom vattnet blev vi tillsagda att hålla bröstet ovanför vattnet till hajen var nära vår bur. Detta för att inte skrämma iväg dem.??! Vem var mest rädd egentligen...För att kunna hålla bröstet ovan vattenytan var vi tvungna att klättra upp med fötterna på insidan av buren men hela fotbladen stack ut genom gallret. Att få se vithajen simma förbi vår bur på 2 meters avstånd med halvöppenmun, i sitt rätta element på jakt efter föda var en fantastisk upplevelse. Vi lyckades få till en hel del bra filmscener och några hyffsade fotografier också.


Summering

Kapstaden har ännu en gång befäst sin plats överst på min lista över vackraste platser på jorden. Dykningen är OK, det finns många platser som har bättre dykning men Kapstadens Kelpskogar, hajarna, stenformationerna under vattnet, vädret och Vithajsdykningen gör stället unikt tycker jag. Att sedan människorna är otroligt trevliga och sportiga gör inte saken sämre. Att kunna klättra, dyka, cykla mountainbike på bergs stigar, springa på berget och stränderna, paddla, etc, etc, allt på en armslängd från hemmet passar mig perfekt. ( Vingårdarna liggar också nära ) Denna resa filmades av Vertical vision och filmen kommer att sändas i VIA SAT Sport under vintern, förmodligen kommer vi att göra liknande "filmresor" under våren. Tycker du att Kapstaden verkar lockande kan jag berätta att jag kommer att arrangera en resa dit i April nästa år!

Som medlem i dykarna.nu kan jag erbjuda dig 10% rabatt på paketresan. Kontakta mig för mer information. OBS resan måste bokas senast 19/12 OBS

Maila mig på info@hakan-jorgensen.com

Kolla i mitt fotoalbum här på dykarna för lite bilder från Kapstaden. http://www.dykarna.nu/fotoalbum/1683.html

Håkan


tipsa Tipsa en vän   facebook Posta på facebook    Direktlänk   Translate Oversæt denne artikel til dansk Oversett denne artikkelen til norsk Käännä tämä artikkeli on suomi translate this article into english

« Tillbaka