Yrkesfisket och Sportdykningen möts
2003-08-19
Av: Christian Reslow
Läst: 5 370 gånger.
Vill dela med mig till övriga av en dykupplevelse jag var med om i helgen som rotat sig djupt i mitt sinne. Som ni vet förekommer det en hel del oenigheter fiskare och dykare emellan. Det finns fiskare som påstår att alla dykare snor åt sig allt de kommer över på vraken de besöker och det finns dykare som säger att alla fiskare förstör vraken med sina fiskeredskap.
Bådas påstående är en myt då det bara är en liten skara av respektive grupp
som fördärvar våra fina dykplatser.
Till händelsen då:
Jag fick för ett par dagar sen en mycket bra idé enligt mitt egna tycke. Jag ringde upp ett par dykarbuddies och tillsammans bestämde vi med en del av Simrishamns fiskeflotta att vi skulle få föjla med ut på ett av deras
arbetspass och jobba med dem för att sedan få dyka på deras redskap.
Söndagen den 17 augusti kl 06.30 begav vi oss ut med fiskeflottan. Det som skulle göras var att montera upp en ålgård på ca 250m. Ett fiskeredskap som väger åtskilliga ton med tillhörande 46 draggar á 30kg för att hålla det på
plats. Redan vid lastning av dessa visade en 75 årig fiskargubbe som med lätthet kom bollandes med ett par draggar att fiskare är ett hårdfört släkte. Nätet till denna jättelika sak fick fraktas på en pråm för sig. Hela operationen med lastning och utplacering krävde tillsammans 2 traktorer, några släp, 3 båtar och en pråm. Jag och mina buddies fick efter en grundlig undervisning jobba på pråmen med att lasta nätet till ålgården överbord samtidigt som båten som drog vår pråm höll en jämn takt för att nätet skulle hållas sträckt när det kom i vattnet. Denna uppgift gladde oss, nät är ju inte så tungt... Trodde vi. På nätet sitter det nämligen tusentals små blyvikter á 4hg längs med underkanten för att det ska ligga dikt an med bottnen och det var f***mej det tyngsta belätet jag varit med om att släppa i vattnet.
Runt om oss körde det två båtar lastade med draggar som såg till att nätet spändes upp bra med bojar och draggar. Mer än så kan jag inte berätta om deras uppgift då jag inte var ombord på någon av deras båtar.
Ålgården med tillhörande ålhomma(struten i slutet av ålgården där fisken samlas) stod iaf på plats tillslut. Nu var det var dags för dyket! Vi åkte in till fiskehamnen och hämtade vår redan förberedda utrustning och begav oss ut till ålgården igen. Alla tre dykare fick på sig utrustningen ovanligt snabbt vid denna utfärd eftersom det var skönt att få komma i vattnet efter allt slit.
Vårt dyk påbörjades vid homman på ålgården vi lagt ut och vi följde denna in till själva nätet som vi sedan gled ned längsmed till 17m djup där det tog i botten. Vi följde sedan hela ålgården längs med botten och kollade så att det såg bra ut. Ålgården låg perfekt! när vi nådde början av ålgården (homman sitter i slutet) tog vi ut en kurs på vår kompass och begav oss i riktning NV för att komma till en annan ålgård ca 50 m bort för att se hur resultatet såg ut när en ålgård legat ute i ett par dagar. Vi träffade struten på denna ålgård precis rakt på. Här såg vi all fisk som gått i fällan. Skrubba, ål, sik, gädda, torsk mm. Efter en stunds iaktagande av homman signalerade jag till mina kamrater för uppstigning då jag bara hade 70bar kvar på flaskan. Uppstigningen gick föjlsamt och när vi nådde ytan var alla enade om att det varit ett bra dyk. Yrkesfiskarna blev även de uppstämda när de fick veta hur mycket fisk de fått i homman som skulle tömmas föjlande dag.
På väg in till land berättade jag för yrkesfiskarna om vilka lagar och liknande som gäller vid vrakdykning och yrkesfiskarna berättade om vad som gäller vid yrkesfiske. Både dykare och fiskare fick bra insikt i varandras verksamhet och nu är vi som dykare mycket respekterade av Simrishamns fiskeflotta.
Det var inte själva dyket som gjorde denna upplevelse så minnesvärd utan allt som omgärdade den. Hade jag haft tid och ork hade jag kunnat skriva så mycket mer om vad som hände under dagen. Det budskap jag vill nå fram med är dock att med kunskap och insikt i andra människors verksamhet kommer man långt med när det gäller förebyggande av konflikter. Vi lärde oss mycket under dennan dagen om yrkesfisket och yrkesfiskarna lärde sig denna dagen mycket om dykeriverksamheten. Jag rekommenderar fler att pröva på att göra ett sådant här "action & reaction" dyk då ni garanterat kommer att få en oförglömlig upplevelse!
Varning! Dykeri invid fiskeredskap såsom nät och dyl. är livsfarligt. Dyk inte om du inte har kunskap om hur sikten, vattetemp och framförallt strömmar ligger. Dyk inte heller om du inte behärskar avvägning korrekt. Alla sinnen måste hållas extremt skärpta vid denna form av dykning. Vi tog mycket noga i akt hur strömmarna och nät låg innan vi begav oss ned i djupet. Att gå en kurs om strömdyk kan jag rekommendera innan dykning på
fiskeredskap sker.