Namn: Lösen:

Aluminiumflaska


Eng. Aluminium tank alt Aluminum tank.

Gasflaskor gjorde i aluminium (stället för stål eller komposit). Aluminiumflaskor klarar inte lika högt tryck som stål- eller kompositflaskor, men har som regel en plattbotten som gör att de kan stå upp utan flaskfot, de är inte heller lika känsliga för korrosion och är betydligt lättare att transportera på land. En nackdel under dykning är dock att en tom aluminiumflaska blir positiv (lätt) i vattnet när den är tom, vilket kan bli ett problem för dykare som inte har tillräckligt med vikt för att stanna ner med den ökade flytkraften.

Eftersom aluminiumflaskor inte är lika känsliga för korrosion som stålflaskor, så kan de förekomma omålade, även om målade flaskor också är vanligt.

Materielet i aluminiumflaskor består av olika legeringar (utblandningar med andra material). Tidigare har man gjort en del aluminiumflaskor i legeringen 6351, vilket har visat sig sämre än exempelvis legering 6061, och flera flaskor gjorda i legering 6351 har fått kasserats på grund av sprickor i materialet.

Åsikter och diskussioner
 • HJÄLP att Tyda en aluflaska

  Märkning av aluminiumflaskor
  En bra länk för att tyda märkningen på aluminiumflaskor:
  http://www.luxfercylinders.com/support/markings/

  Relaterade ord: Andningsgas Bailout Bakpaket Bottenpaket Bygelkoppling Bärhandtag Dekoflaska DIN Dubbelpaket Dykapparat Dykflaska Dykutrustning Etappflaska Flaska Flaskband Flaskfot Flasknät Flaskrem Gas Gascylinder Gasflaska H-kran Hängtank J-kran K-kran Kompositflaska Kran Krankorg Luftautomat Luftpaket N2O2 Pava Pony-flaska Singelflaska SLC Slingflaska Sprängbleck Stageflaska Stålflaska Tank Trippelpaket Tub Y-kran Yoke-koppling Återandningsapparat  Aluminiumflaska

  TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER