Namn: Lösen:

Apnea


Från grekiska ordet απνοια som betyder att hålla andan. Ordet används som en medicinsk term men även som en benämning för avancerad fridykning.

Utrustning:
Inom fridykningen/apnea används delvis liknande utrustning som vid apparatdykning, men exempelvis fenorna är längre, maskerna har mindre volym, masken ersätts ibland av näsklämma. Våtdräkt och viktbälte förekommer inom sporten.

Tävlingsformer

Konstant vikt: Djupdykning. Den klass där man simmar ner och simmar upp, dykaren får inte exempelvis använda tyngd för att ta sig ner som sedan lämnas på botten för att göra uppsimningen lättare, utan dykarens vikt skall vara konstant under hela dyket. Grenen är den mest fysiskt krävande.

Variabel vikt: Djupdykning. Dykaren använder vikt på vägen ner, som sedan lämnas inför uppstigningen, vid uppstigningen så tar dykaren ofta hjälp av att dra sig längs uppstigningslinan.

Variabel vikt: Djupdykning. Precis som i variabel vikt, så använder man tyngd för att komma ner, och för att ta sig upp använder dykaren en lyftsäck som drar dykaren till ytan.

Free immersion: Djupdykning. Dykaren får inte använda simfenor. Dykaren drar sig ner längs en lina och sedan drar eller frisimmar upp igen.

Statisk apnea: Ren andhållningstävling, genomförs ofta liggandes på ytan i pool med ansiktet nedåt.

Dynamisk apnea: Längdsimning under ytan, finns klasser både med och utan simfenor. Genomförs i 25 eller 50 m bassäng.

Externa länkar:

Svensk Fridykning: http://www.fridykning.se

One Breath: http://www.onebreath.nu

Åsikter och diskussioner
  • Fridykning efter Scuba Dykning - Farligt?
  • Att hålla andan länge
  • Fysiologiska studier om fridykning

    Relaterade ord: Apparatdykning Fridykning Oxygen Snorkling
    TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER