Namn: Lösen:

Artificiella rev


Sv. Konstgjorda rev. Eng. Artificial reef

Konstgjorda rev, kan skapas av sprängsten som läggs i högar på botten, gummidäck förekommer och kanske mest uppmärksammat avsiktlig sänkning av uttjänta fartyg.
Syftet med att skapa artificiella rev är dels att skapa en bättre livsmiljö för vissa marina arter genom att erbjuda håligheter för djur att krypa in i och hård yta att färsta på för växter och vissa djur, dels att erbjuda en attraktiv dykplats för sportdykare för att stimulera dykningen lokalt eller att avlasta hårt ansatta dykplatser i närheten. Även in vågsurfning så finns intresse av artificiella rev, då för att skapa bättre surfvågor.

Det finns organisationer som sysslar med framförallt sänkning av fartyg, exempelvis i Kanada genom Artificial Reef Society of British Columbia (ARSBC), men även i länder som är beroende av turism (däribland dykare) som Bahamas, Syrien och Malta. Utanför New York i USA så har man dumpat ett stort antal tunnelbanevagnar i havet för att främja fisket. I Sverige så gjorde man de första artificiella reven genom att 2003 dumpa sprängsten från utvidgningen av Göteborgs hamn i sju ansamlingar utanför Vinga för att där gynna växt- och djurliv. MV Aqualand sänktes 2005 i Skärhamn efter tillstånd från Länsstyrelsen av dykcentret Aqualand.

Externa länkar:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Konstgjorda_rev
http://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_reef

Relaterade ord: ARSBC Barriärrev Fiske Korallrev Rev VrakArtificiella rev
Ett pansarfordon sänkt som artificiellt rev i Röda Havet (Syrien). Foto: Henrik Alveskog.


TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER