Namn: Lösen:

Bärhandtag


Allmänt:
Ett handtag avsett för att bära eller lyfta föremålet den är fäst i.

Inom dykningen:
Inom dykningen avses ofta ett särskilt handgrepp som fästes i dykflaskan för att underlätta transport av flaskan. Var mycket vanligt runt sekelskiftet, men har sedan dess minskar i popularitet. Förekommer i olika varianter:
1 – Ett plasthandtag som fästes runt flaskhalsen genom ett ihopskruvat friktionsförband, och som sitter fast monterad på flaskan. Vissa modeller är fasta och andra kan vinklas ner för att inte stick ut när de inte används. Flaskan bäres vertikalt. Används främst på singelflaskor.
2 – En gängad tapp som skruvas in i DIN-gängan där regulatorns förstasteg sitter under dykning. Modellen bör vara försedd med antingen ett dräneringshål för att släppa ut övertryck för att inte fastna om man råkar öppna kranen med handtaget på plats, eller ha tätande O-ring och sexkantigt grepp för U-nyckel så att den kan användas som blindplugg och täta vid eventuellt gasläckage. Flaskan bäres vertikalt. Används främst på singelflaskor.
3 – En mjuk sele som fästes runt flaskan och som har ett bärhandtag. Flaskan bäres horisontellt. Användes enbart på singelflaskor.
4 - Ett fodral (väska) som man stoppar ner hela flaskan i, som är försett med bärhandtag.
5 – Ett metallstag som skruvas fast med friktionsförband mellan flaskhalsen på två ihopmonterande flaskor (dubbelpaket). Lösningen skall inte blandas ihop med manifold (gaskanal mellan två ihopmonterande flaskor) som INTE är gjord för att användas som bärhandtag och kan ta skada av en sådan hantering. Användes enbart på dubbelflaskor.
6 – För slingflaskor (hängflaskor) så fästes ofta en lina mellan flaskhalsen och nedre delen av livet på en gasflaska, som i vardera ände har en pistolhake så att flaskan kan hängas på dykutrustningen under ena armen. Linan mellan pistolhakarna är avsedd att användas som bärhandtag – dock endast under vattnet, och är mindre lämplig för att användas som bärhandtag på land där belastningen blir så mycket större.
7 – Finns även lösa grepp som likt en krok bara hakas fast i kranen just när man bär. Flaskan bäres vertikalt.

Relaterade ord: Dykflaska Dykutrustning Kran
TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER