Namn: Lösen:

Batysfär


Eng. Bathysphere. Fr. Bathysphère

En dykfarkost bestående av en stängd rund dykarklocka hängandes från ytan i en vajer från ett fartyg, avsedda att kunna gå till mycket stora havsdjup. Namnet kommer från grekiska bathos (djup) och sphaira (sfär).

Historia
Idén med en batysfär kläcktes av Otis Barton 1928 och konstruerades av kapten John H J Butler året därpå, för att 1930 göra det första dyket, då Otis Barton och William Beebe dök ner till 245 m. År 1934 så gick Otis och Beebe ner rekorddjupet 923 m, ett rekord som höll sig i 18 år och Auguste Piccards batyskaf som kunde dyka markant djupare då den saknade kablar och kunde dyka självständigt.
Batysfären finns idag på New York Aquarium på Coney Island, New York, USA.

Konstruktion
En sfärisk kula gjuten i stål med diameter på 1,5 m och en godstjocklek på 1½ cm, försedd med små fönster för observationer. Inuti sfären så fanns gascylindrar med syrgas och en fläkt som blåste luften över kalk för upptagning av koldioxid för att säkerställa en andningsbar miljö. Dessutom fanns kalciumklorid för upptagning av fukt ur utandningsluften.
Hela konstruktionen hängde från fartyget i en 2½ cm tjock kabel, och en gummislang innehöll el- och telefonledningar mellan sfären och fartyget.
Hela konstruktionen, inklusive kabel väger ungefär 4½ ton när var nedsänkt i vattnet.

Externa länkar:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bathysphere

Relaterade ord: Batyal Batypelag Batyskaf Dykarklocka Farkost Torrklocka Ubåt UndervattensfarkostBatysfär

TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER