Bordsvatten


Vatten som serveras som dryck till bords, i sin enklaste form kommunalt vatten från kranen.

Det finns flera indelningar av bordsvatten:
- Naturligt mineralvatten: Vatten från en underjordisk källa med naturliga halter av mineralsalter och som tappas direkt vid källan, endast kolsyrehalt och smaksättning får ändras, samt i vissa fall avlägsnandet av vissa ämnen (som exempelvis järn). Innan det får kallas naturligt mineralvatten skall livsmedelsverket godkänna produkten enligt given standard. Exempel på naturligt mineralvatten är Ramlösa, Evian och Perrier.
- Källvatten: Vatten från en underjordisk källa, dock inte med krav på lösta salter och utan tillsatser av kolsyra. Vattnet måste uppfylla vissa krav, men måste inte godkännas av Livsmedelsverket. Kolsyra och andra tillsatser tillförs ej. Exempel på källvatten är Loka.
- Bordsvatten: Alla övriga typer av saluförts dricksvatten får kallas bordsvatten, kan exempelvis vara kommunalt dricksvatten med tillsatser av smak och kolsyra. Exempel på bordsvatten är Bonaqua, Vichyvatten och Vichy Nouveau.

Se källvatten och mineralvatten som jämförelse.

Externa länkar:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bordsvatten

Relaterade ord: Brunnsvatten Dagvatten Dricksvatten Färskvatten Grundvatten Kommunalt vatten Kranvatten Källvatten Mineralvatten Modifierat vatten Råvatten Sodavatten Sötvatten Vatten




TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER