Namn: Lösen:

Cyanidfiske


Eng. Cyanide fishing

En fiskemetod där man med hjälp av cyanid bedövar fisken i vattnet, så att den sedan lätt kan fångas in. Detta går vanligtvis till väga så att fiskaren dyker ner till ett korallrev och sprider ut natriumcyanid som i havsvatten bryts ner till bland annat cyanid joner som reagerar med syretransporterande hämoglobin i blod och därför genererar syrebrist. Efter att fisken har fångats in levande så sätts den några veckor i färskvattenbad för att rensas från gifterna. Huvuddelen av de tropiska akvariefiskarna har fångats in genom cyanidfiske.

Cyanid fiske dokumenterades första gången 1962 på Filippinerna och har blivit vanligare i framförallt i sydostasien till följd av förbud mot dynamitfiske.

Cyanidfiske medför en hög dödlighet på fiskarna som fångas till följd av den påverkan och stress de utsätts för under fångst och efterföljande behandling, vissa uppgifter säger att 75% av fiskarna dör i förtid, vilket innebär att de fiskare som fångar fisk med cyanid måste fånga fyra gånger så mycket fisk som de behöver sälja för att överleva.

Externa länkar:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cyanide_fishing
http://sv.wikipedia.org/wiki/Natriumcyanid

Relaterade ord: Dynamitfiske Fiske FiskeredskapCyanidfiske
En pojke på Filippinerna hooka-dyker under cyanidfiske, notera håv, flaska med cyanid och påse med fångade fiskar.


TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER