Namn: Lösen:

Dekostation


Sv. Dekobar, Dekostation alt Dekostång. Eng. Deco bar alt Deco station.

En plats anordnad under vattnet, där dykare som genomför dekompression kan vara under själva dekompressionen. Syftet med platsen är att förenkla dekompressionen för dykarna, genom att utgöra en fysisk och visuell referenspunkt, men den kan även vara utrustad med möjlighet att hänga av sig förbrukade flaskor, med utrustad reservgas, mm.
I sin enklaste form kan det vara ett bra bottenavsnitt eller en referenspunkt markerad på nedstigningslinan, i sin mer avancerade form så kan det vara bojar som flyter på ytan med en stång som hänger ner till önskat djup som som kan kopplas loss och driva fritt med dykarna på rätt djup så att dykarna slipper kämpa emot strömman. I sin mest avancerade form kan det vara ett gasfyllt habitat under vattnet, med möjlighet att höja och sänka habitet till önskat djup under dekompressionen för att få dykarna ut ur vattnet på vägen upp (förekommer exempelvis vid avancerade grottdykarexpeditioner).

Externa länkar:
http://lmdyk.se/mediawiki/index.php5?title=Dekostation

Relaterade ord: Deka Deko Dekoboj Dekodykning Dekompression Dekompressionsboj Dekompressionsdykning Dekompressionsstopp Dekotrapets Etappstopp Etappuppstigning Teknisk dykning Ytmarkeringsboj
TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER