Namn: Lösen:

Derbyshire Tub


Eng. Derbyshire tube

Uttryck från brittisk grottdykning som beskriver en form av primitiv linrulle som även kan användas för att fästa linans ändpunkt i bottensediment.
Tillverkas av en 30-40 cm lång bit av byggnadsställningsrör, vars kanter filas ner så att man inte riskerar nötning på linan. Därefter fäst lina vid rörbiten genom att träs igenom och sedan knytas runt egen part, så att röret låses i en ögla. Linan fästs sedan på röret genom att dras fram och tillbaka längs rörets längd och fästes i vändpunkterna under gummiband – varvid korta sektioner lina lätt kan dras ut när dykaren avancerar i grottan. Genom rörets vikt och form, så kan röret användas som fästpunkt för linan när man lagt ut alla lina, genom att antingen bara läggas på gottans golv, eller köras ner i bottensedimenten (ungefär som en tältspik).
Genom sin primitiva konstruktion så lämpar sig inte en Derbyshire Tube för all grottdykning, utan är framtagen för typisk brittisk sumpdykning, där man utforskar i övrigt torra grottor genom att passera kortare och ofta trånga sumpar (vattenfyllda passager mellan luftfyllda kammare) för att ta sig till nästa luftfyllda kammare.

Relaterade ord: Caveline Dykutrustning Grottdykning Ledlina Linfälla Linpil Linrulle Linspole Reel Rimbach-metoden
TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER