Namn: Lösen:

Dykinstruktör


Eng. Diving instructor alt SCUBA instructor.

En person som är utbildad för att att utbilda andra dykare.

De första dykinstruktörerna fanns inom den militära dykningen (tungdykning och återandningsapparater) och den första militära dykarskolan har funnits sedan 1839 i Storbritannien, inom sportdykningen så kan amerikanen Ed Tillman och hans kollega Bev Morgan anses som pionjärer i USA genom sin dykskola i Kalifornien och framtagande av den första strukturerade dykutbildningen och Trevor Hampton vid sin dykskola i Warfleet Creek utanför Darthmouth som pionjär i Storbritannien. Självklart har det funnits någon form av dykinstruktör sedan man började sälja Aqualungan för att kunderna skulle kunna använda utrustningen, men det var i början inte en organiserad, standardiserad och strukurerad utbildning på det sätt som vi känner igen dykutbildning och dykinstruktörer idag.

Dykinstruktör för sportdykning är idag inte nationellt reglerat, utan regleras främst genom aktuell utbildningsorganisation, men faller om det sker som anställd även under arbetsmarknadens regler.

Relaterade ord: BS-AC Certifierad Divemaster Dykarskola Dykcenter Dykcertifikat Dykkurs Dykutbildning NAUI Utbildningsorganisation
TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER