Namn: Lösen:

Dyktidning


Eng. Dive magazine.

En tidning vars stående tema är dykning i någon form.

Världens första dyktidning var Skin Diver som kom ut första gången 1951, strax efter att tidningen Life 81950) och tidningen National Gepgraphic (1951) hade haft temanummer om Cousteaus dykningar med den då nya Aqua Lung-utrustningen.

I Sverige är de mest kända dyktidningarna DYK och Sportdykaren, varav den första är en kommersiell tidning som sälj i butik och till prenumeranter och som tidigare haft både tyska och brittiska ägare, men sedan 2010 har ett skandinviskt ägande (tillsammans med systertidningarna i Danmark och Norge), medan den andra är medlemstidning för Svenska Sportdykarförbundet (SSDF). Därutöver finns exempelvis PADI’s tidning för instruktörer och divemasters Undersea Journal. Tidigare fanns under några år tidningen UVM (Undervattensmagasinet), men tidningen köptes upp av de dåvarande ägarna till DYK och lades ner. Det har även gjorts försök med att ge ut en svensk PDF-tidning.

Internationellt så är amerikanska Skin Diver, brittiska Diver och tyska Tauchen några exempel på kända internationella dyktidningar.

Externa länkar:
http://www.dyk.net
http://www.ssdf.se

Relaterade ord: Dykning SSDF Utbildningsorganisation
TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER