Namn: Lösen:

Hajbur


Eng. Shark cage alt Shark proof cage

En bur som skall skydda dykare i vattnet mot hajar. Förekommer vanligtvis som turistatraktion och fälls då i vattnet bakom en båt och hänger i flytkroppar som håller överdelen av buren i vattenytan. Alternativt kan buren hänga från båten i vajrar och då komma ner en bit under ytan. Dykarna hoppar vanligtvis ned i buren när den ligger i vattnet, antingen med full dykarutrustning eller med en regulator med lång slang som förses med gas från båten (hooka-dykning).
För att locka hajar till buren så att dykarna skall få se dem, så används som regel beten i form av fisk och blod.
Hajburen i denna form uppfanns av den australiensiske undervattensfilmaren Rodney Fox som blev utsatt för en hajattack och ville hitta ett sätt att kunna dyka säkert med hajar, varvid han gjorde den första hajburen 1965. Konstruktionen fick sitt genomslag 1975 genom filmen "Hajen" (eng. "Jaws") av Steven Spielberg där en hajbur användes i filmen.

Hajburar kan även användas för att transportera dykare genom riskzonen i ytan genom att dykaren hoppar i buren ovan ytan iförd full dykutrustning, och sänks sedan ner mot botten för att på djupet öppna en lucka och ta sig ur. Den omvända processen görs sedan för att ta sig till ytan.
Syftet med denna tillämpning är att slippa vistas på ytan där risken för närgångna hajar är störst. Denna typ av bur användes av Cousteau redan på 1940-talet.

Externa länkar:
http://en.wikipedia.org/wiki/Shark_cage


Relaterade ord: Chum Dykbåt Dykutrustning Hajmatning Yum yum yellow
TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER