Namn: Lösen:

Huva


Sv. Neoprenhuva. Eng. Hood

Med huva så menas som regel den del av dykardräkten som man trär över huvudet och som täcker hals, jässa, nacke, öron och haka, men lämnar ansiktet fritt. Huvor förekommer som både lösa och fastmonterade på dykardräkten.

Till nästan alla dykardräkter används huvor av neopren oavsett om det är en våtdräkt, neoprentorrdräkt eller skaltorrdräkt, även om latexhuvor också förekommer på torrdräkter, dessa saknar dock till skillnad från en neoprenhuva isolerande egenskaper. Det finns dock många dräkter som saknar huva, dessa kan dock kompletteras med en lös huva. På torrdräkter som saknar fast huva, så finns ofta extra anordningar för att huvan skall sitta bättre mot övriga dräkten och minsta vatteninsläppet, vanligtvis genom att man stoppar in huvans nederkant under en flik.

En torrdräkt med fast monterad huva har som regel en halstätning, eftersom huvan inte är vattentät (även om materialet i sig är det) eftersom det lätt kommer in vatten genom ansiktstätningen. Det förekommer dock torrdräkter där huvan saknar halstätning, det istället är ansiktstätningen som skall säkerställa att inget vatten kommer in. I en sådan huva kommer exempelvis öronen alltid att vara i luft. Denna lösning blir säkrast om man kombinerar dem med helmask, men används även med vanlig mask (cyklop).

Det finns så kallade "kallvattenhuvor" som istället för en stor öppning framför ansiktet har en liten framför ögonen och en ännu mindre framför munnen. Dessa är avsedda att användas i kallt vatten för att skydda en större del av ansiktet. De är dock besvärligare att använda än vanliga huvor eftersom masken fortfarande skall täta mot huden under huvan och därför som regel behöver tas på före huvan, och bitmunstycket på regulatorn sedan blir svårare att få in och ut genom munöppningen och kan försvåra exempelvis parandning eller regulatorbyte.

Relaterade ord: Ansiktstätning Dykardräkt Dykutrustning Latex Neopren Neoprendräkt Neoprenhuva Semidry Skaldräkt Torrdräkt Våtdräkt
TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER