Namn: Lösen:

Imskyddsmedel


Allmänt:
Imskyddsmedel används inom dykningen för att förhindra att det bildas imma på insidan av dykmasken till följd av temeperaturskillnaden mellan omgivande vatten och den av kroppen uppvärmda luften i masken. Gör att undvika det så vill man belägga utan i masken med en hinna som gör att fuktdroppar inte bildas på glasets insida.
För detta syfte finns kommersiella sprayer att spruta på, men det vanligaste medlet är vanlig saliv genom att man innan dyket spottar i masken och sedan smetar ut och sköljer bort överskottet strax innan man går i vattnet. En förutsättning för att det skall fungera är dock att den beläggning som finns på nya masker tas bort, vanligtvis med hjälp av tandkräm som guggas på insidan av glaset.
På masker / hjälmar med luftgenomströmning (exempelvis helmask eller tungdykarhjälm), så är imbildning ett mindre problem eftersom det där cirkulerar luft i masken som för med sig fukt bort ut masken. Varför imma är ett mindre problem än i vanlig dykmask.

Rengör innan första dyket:
Har man inte gjort rent glaset med tandkräm eller slarvat när man applicerat imskyddsmedel så får man lätt imma under dyket, det enda man kan göra då att är regelbundet skölja insidan av masken med vatten, genom att släppa in vatten genom att lätta på kanten, skvalpa runt vattnet över glasytan och sedan tömma masken igen – upprepat varje gång det blir imma igen.

Rengör efter hand:
Framförallt om man använder saliv som imskyddsmedel så blir det lätt beläggningar i masken i form av små algodlingar i skrymslen och vrår. Därför bör man regelbundet rengöra masken invändigt, exempelvis genom att diska masken med vanligt diskmedel och diskborste.

Externa länkar:
http://lmdyk.se/mediawiki/index.php5?title=Imskydd

Relaterade ord: Cyklop Dykmask Dykutrustning Helmask MaskImskyddsmedel
Exempel på kommersiellt framtaget imskyddsmedel för dykmasker.


TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER