Kopparhjälm
Sv. Tungdykarhjälm
En hjälm av äldre modell gjord i koppar med ursprung från 1800-talet som fortfarande används inom tungdykning. Hjälmarna börjar nu ersättas med moderna hjälmar i syntetiska material.
Hjälmen har som regel 3-4 små fönstgluggar genom vilka dykaren kan titta ut: en rakt fram, en åt vardera sida, samt eventuellt en snett uppåt. Hjälmen fästes mot dykarens torrdräkt genom att man på dräkten klämmer fast en stel krage, vilken i sin tur har en vridkoppling i vilken man sedan fäster in hjälmen.
Till hjälmen matas andningsgas från ytan via en navelsträng (luftslang). Eftersom dykaren i hjälmen andas från dräktens atmosfär, och inte via ett bitmunstycke, så förses hela dräkten med friflödande gas som leds in via hjälmen, och ett konstant utflöde släpps ut ur dräkten genom en övertrycksventil på hjälmen. För att säkerställa gastillgång och låga koldioxidhalter så hålls ett visst övertryck i dräkten och en tungdykare kommer därför i princip alltid att ha uppsvälld dräkt med stor flytkraft, varför han kompletteras med tung utrustning i form av blyvikter i skor, på höft och bröst. Detta gör dykaren tung, och han kan därför inte simma runt hur som helt i vattnet, men kan avväga sig för att flyta upp i vattnet och stanna på önskat djup, dock utan att kunna förflytta sig i sidled.
Kopparhjälmar är populära samlarobjekt, och det finns därför många replikor på marknaden, men det finns även många olika modeller som ser relativt olika ut - dock alltid med en fönsterruta rakt fram och en cylindrisk eller rund form.
Relaterade ord: Blysko Dykarhjälm Dykutrustning Hjälmdykning Slangdykning Tungdykare Tungdykning

Tungdykarhjälm tillverkad av brittiska Siebe Gorman på tidigt 1900-tal.
TILLBAKA VISA DISKUSSIONER