Kran
Sv. Ventil. Eng. Valve
Alla dyk-, bank- och andra gasflaskor har en kran. Kranen är en form av ventil, vilken man kan öppna genom att vrida på ett vred. Ju mer man vrider desto mer öppnar man ventilen.
Krantyper
Dykflaskor har vanligtvis vad som kallas för K-kran, dvs en anslutning för en regulator och ett vred som kan öppna den genom att vrida ett antal varv på vredet.
Därutöver så även J-kran som har en reservmekanism som kan öppnas för att släppa ut den sista gasen (ungefär som en reservtank på en moped), Y-kran som har dubbla anslutningar och dubbla kranar för att kunna montera två regulatorer, samt H-kran som är en modullösning för samma syfte som Y-kran, men som även kan byggas om genom att montera en manifold och skapa en överbryggning mellan två kranar på olika flaskor som sitter ihopmonterade.
Konstruktion
Nästan alla kranar på dykflaskor består av förkromad mässing, dvs en kran i mässing, som fått ett skyddande överdrag av krom. Kranar på andra gasflaskor, exempelvis bankflaskor, är ofta bara i ren mässing eller stål.
Så gott som samtliga gasflaskor har anslutningen i 90° mot gasflaskans centrumlinje, dvs åt sidan och inte pekandes i flaskans förlänning.
Vredet på kranen sitter som regel på sidan på dykflaskor, och på toppen på bank- och gasflaskor, även om vissa avvikelser finns. Det förekommer även kranar till dykflaskor är uppbyggda av modulsystem (exempelvis Poseidon MPV), där man kan placera uttag och kranar var man vill.
Gängtapp
Det finns olika typer av gängor mellan kran och dykflaska:
- M25x2: vanligast idag, går tyvärr att felaktigt trycka ner i en R3/4
- M18x1,5: kan exempelvis förekomma på nyare flaskor från Interspiro (AGA)
- BSP R3/4'' (lillkonisk gänga): vanligt på äldre flaskor, och vanligast förekommande på AGA-flaskor
Sprängbleck
Vissa kranar för dykflaskor har något som kallas sprängbläck, dvs ett litet bleck som vid för högt tryck lossnar från flaskan och tillåter gasen i flaskan att läcka ut. Syftet med dessa är att om man överfyller flaskan eller den exempelvis utsätts för brand (varvid gasen i flaskan expanderar), så skall sprängblecket lossna, gasen läcka ut och flaska inte explodera. Vilket är en säkerhetsåtgärd för exempelvis gasfyllare och brandmän.
Provtryckning
Enligt svenska regler skall en dykflaska provtryckas med tillhörande kran, varför samma kran skall användas vid provttryckning som senare skall användas.
Anslutning
Anslutningarna på gasflaskor beror på vilken gas som skall användas i flaskan. På gasflaskor från en gasleverantör så är det olika anslutningar i form av en skruvanslutning i olika stora gängstorlekar för olika gaser. Detta för att man inte av misstag skall ta fel gas till fel användningsområde.
På dykflaskor finns idag tre vanliga anslutningar:
- Yoke: där ansluten regulator/slang skall ha en bygelkoppling med en ram som går runt kranen och som hålls på plats genom att men tvingar anslutningen mot kranen.
- DIN 200 bar: en invändig gänga i kranen i vilken man skruvar fast anslutningen, vissa av dessa kranar är godkända att användas upp till 232 bar, har 7 varv, kan även ta emot en DIN 300 bars hananslutning.
- DIN 300 bar: en invändig gänga i kranen i vilken man skruvar fast anslutningen, har 9 varv, kan inte ta emot en DIN 200 bars hananslutning.
Inom EU försöker man nu även införa en speciell nitrox-anslutning.
Externa länkar:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Dykflaska
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ventil
http://en.wikipedia.org/wiki/Valve
Relaterade ord: Bankflaska Bar Benjamin Crossover Bärhandtag DIN Dubbelpaket Dykflaska Dykutrustning Gasflaska Gängor, standards H-kran Isolationskran J-kran K-kran Krankorg Kranövning Manifold Slob knob Sprängbleck Trippelpaket Y-kran Yoke-koppling
TILLBAKA VISA DISKUSSIONER