Namn: Lösen:

Linläggning


Att lägga lina i dyksammanhang innebär att man lägger en ledlina för att säkerställa att man kan hitta tillbaka samma väg. Tekniken kommer ursprungligen från grottdykningen, men är numera även gängse metod vid vrakpenetration. Ledlina kan även läggas på botten eller utanpå vrak för att man vid dålig sikt skall hitta tillbaka till uppstigningslinan.

För att minska risken att trassla in sig i linan, så föredras sjunklina som lägger sig på botten om den blir slak, i motsats till flytlina som flyter upp i vattnet (där man lättare fastnar i den) om den blir slak.

Vid linläggning så fästes oftast linan upp längs vägen, så att den hålls spänd. Detta för att den skall vara lättare att känna vid dålig sikt och för att man skall minska risken att fastna i den. Ofta sköter då den som simmar först själva utrullningen och en del av infästning (där exempelvis linrullen måste dras runt föremål), men den som simmar efter stramar upp linan och fäster på en del extra platser (där linan kan fästas genom en loop som träs över fästpunkten.

Vid linläggning då en lina skall placeras ut för en längre tid, så fästes ofta linpilar på linan för att markera åt vilket håll utgången är. Framförallt sker detta om man från en huvudlina sedan skall fästa andra linor som går åt andra håll (exempelvis in i sidogångar i en grotta). Särskilda punkter kan även markeras genom så kallade ”cookies” (eng. ”kakor”), som är runda markerar som bara används för att markera en viss plats.

Relaterade ord: Caveline Flytlina Fästpunkt Grottdykning Ledlina Linfälla Linpil Linrulle Linspole Linsökning Penetration Sjunklina Skjuta säck Vrakdykning Vrakpenetration Wreckline
TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER