Namn: Lösen:

Linrulle


Alt Eng reel, line reel

En linrulle är en anordning för att kunna lägga ut och rulla upp lina under ett dyk. De finns flera olika modeller, med olika egenskaper som passar olika behov. Längden på den lina som kan medföras beror på linans tjocklek och rullens storlek, och längden varierar mellan 30 till 300 m.

Konstruktioner
Det finns en rad olika konstruktioner med kapslade och öppna spolar, ställbar friktionsbroms, manuella och automatiska låsningar för att förhindra ofrivillig upprullning, handtag på bredsidan, ovansidan och baksidan, samt i olika material. Olika rullar passar olika behov.

Linval
De flesta linrullar är utrustade med så kallad sjunklina (negativ i vattnet), med några är utrustade med så kallad flytlina (positiv i vattnet). Valet mellan sjunklina och flytlina beror på om man vill att linslack skall sjunka till botten eller mot ytan - valet beror på vad man använder linan till. Skall man lägga ledlina, så är det bäst med sjunklina så att den håller sig på botten vid slack, men vid exempelvis skjutande av säck (boj) eller cirkelsökning så kan flytlina ha syften.
Vanligaste linvalen är vit flätat nylonlina med dimensionen 1,5 till 3 mm.

Trassel
Trassel är det vanligaste problemet med linrullar. Det finns därför många olika tekniska lösningar för att hantera och förhindra det. Man skall dock beakta att en lösning som skall försvåra trassel, också kan göra det svårare att hantera trasslet när det väl inträffar. Det finns inga trasselfria linrullar.

Linrulle och linspole
Alla linrullar har en spole, men det finns också lösa linspolar, som fyller liknande syften som linrullen - dock så innehåller linspolen oftast kortare lina och används främst till att skjuta säck (boj). Linspolen saknar, till skillnad från linrullen sådana finesser som kan finnas på linrullen: handtag, låsning, friktionsbroms, styrning och inkapsling.

Åsikter och diskussioner
  • Kommentarer om olika linrullar
  • Trassel på linrullen
  • Lintjocklek

    Relaterade ord: Caveline Cookie Dekompressionsboj Dykutrustning Fästpunkt Ledlina Linfälla Linläggning Linpil Linspole Linsökning Reel Skjuta säck SMB Söklina Wreckline    Linrulle

    TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER