Namn: Lösen:

Lyftsäck


Eng. Lift bag.

Gastät säck som kan fästas i föremål och fyllas med gas under vattnet för att lyfta föremål från botten. Finns modeller med öppen botten och som är helt slutna (in- och utmatning av gas sker genom ventiler). Vill man inte att föremålet skall fara ända upp till ytan, utan bara lätta från botten för att kunna flyttas i sidled, så bör säcken ha en ventil på ovansidan som gör att en dykare lätt kan tömma gas under vattnet.

Lyftsäckar finns i storlekar från några tiotal kilon, till några ton.

Ofta används även ordet som synonym för dekompressionsboj, dvs uppblåsbara bojar som används för att lyfta en uppstigningslina eller markera saker på ytan. Det är ganska vanligt att man på engelska kallar mer klot-/droppformade bojar för ”lift bag” och de långsmala för ”SMB”.
"Lyftsäckar" som endast är avsedda att användas som dekompressionsboj är ofta av tunnare och enklare material än de som är avsedd för bärgningsarbeten.

Jämför även dekompressionsboj och SMB för mer information.

Relaterade ord: Bärgarlön Bärgning Dekoboj Dekompression Dekompressionsboj Dekompressionsdykning Dekompressionsstopp DSMB Dykutrustning Etappstopp Etappuppstigning Korv Skjuta säck SMB Säck Sökmetod Teknisk dykning Uppstigning Uppstigningslina Ytkorv Ytmarkeringsboj
TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER