Namn: Lösen:

Makrolins


Sv. Makrobjektiv. Eng. Macro lens

Makrolinser är linser som gör att kameran kan ta bilder mycket nära kameralinsen i syfte att avbilda små motiv i en storlek nära naturlig på kamerans film eller digitala sensor – vilket vid utskrift eller på datorskärm kommer skapar en förstorad bild av motivet.
Vid analog närbildfotografi användes som regel en närbildsram för att säkerställa att man hade motivet på rätt avstånd och att det skulle komma innanför bildramen, med dagens digitala teknik så är inte närbildsramen nödvändig längre.

För att ta makrobilder på torra land så finns flera olika lösningar för att kunna ta bilderna, exempelvis zoomobjektiv med makroinställning, mellanringar för vanliga linser, bälgtillsats, speciella makroobjektiv som sätt direkt i kameran och försättslingser som monteras framför ordinarie objektiv. Inom dykning så har lösa våtlinser för makro som monteras utanpå vu-huset den klara fördelen att man under pågående dyk kan växla mellan makro, normal och vidvinkel. Något som är en självklarhet på land, men svårt utan våtlinser i vattnet.

Externa länkar:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Makrofotografi
http://en.wikipedia.org/wiki/Macro_photography

Relaterade ord: Amfibiekamera Blixtarm Dom Dykutrustning ESR Fisheye-objektiv Fokusljus Färgfilter Fästskena Makrobentos Makrofauna Makrofyt Makrofytobentos Makroplankton Makrozoobentos Malakologi Närbildsram Siktram Slavblixt SLR UV-blixt UV-foto UV-hus UV-kamera Vidvinkellins Vidvinkelsjukan Vitbalans Våtlins
TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER