Namn: Lösen:

Neopren


Sv. klorbutadiengummi Eng. Neoprene, Duprene, chloroprene, CR alt CPR

Neoprene är varunamnet på det första syntetiska gummit klorbutadiengummi (eng. chloroprene), som uppfanns 1930 av DuPont Chemicals och först marknadsfördes under namnet Duprene. På svenska kallas materialet neopren (utan ”e” på slutet).

Användsningsområden:
Materialet är vattentätt, stötdämpande, värmeisolerande, elisolerande och kemiskt inert (ex oljebeständig), men i vissa former rivkänsligt. Materialet kan vara transparant eller färgat, och mjukt kompakt (ex dykmask) eller mjukt skummat (våtdräkt).
Materialet används inom dykningen främst till dräkter, både våt- och torrdräkter. Inom övriga branscher så används det exempelvis till fläktremmar, andningsmasker, elastiska gummiringar, korrosionsskyddane beläggning, slangar, fiskedrag, datorväskor, mm.

Neopren för dykdräkter:
Skummad neopren: Neopren med gasblåser i, det material som man gjorde de första torrdräkterna av. Gasblåsorna i ämnet gör att materialet komprimeras vid tryckökning.
Krossad neopren: Neopren där man har krossat luftbubblorna i materialet, så att gasen i dem kan röra sig fritt i dräkten, vilket gör materialet smidigare när det används i dräkter.
Komprimerad neopren: Neopren där man vid tillverkningen har tryck ihop materialet, vilket gör att det inte komprimeras (och därmed ändrar form och egenskaper) vid tryckökning på samma sätt som skummad neopren.

Ytbeläggning:
Vid tillverkning av skummad neopren så får materialet två yttersidor med slät yta. I ett senare skede skivad materialet för att tillverka bitar i rätt tjocklek, härvid får åtminstone ena sidan en öpper yta där porerna syns. I den färdiga dykdräkten så den öppna sidan ofta en beläggning av nylon eller annat material. Den yta som blivit slät i tillverkningen klibbar mot huden, en effekt som lämpar sig bra i exempelvis handledstätningar.
För att särskilja på hur ytbeläggningen ser ut, så används inom branschen beteckningarna:
- N1S: En sida belagd med nylon
- N2S: Båda sidor belagd med nylon
- S2S: Ingen nylonbeläggning
Tidigare så var en gjutet rutmönster vanligt på S2S-materialen som kallades för "Sharkskin", men det är nästan helt försvunnet idag.

Renhet:
Neopren tillverkas i olika renhetsgrader, eftersom vissa tillämpningar av neopren vill ha andra egenskaper. Exempelvis förekommer inblandning av styren-butadien (SBR).
- För dykning så vill man ha 100% CPR (dvs nästan helt ren neopren)
- För snorkling så kan 70 CPR / 30 SBR (dvs 30% styren-butandiene-gummi) duga
- För musmattor kan 20 CPR / 70 SBR (dvs 70% styren-butandiene-gummi) duga

Egenskaper för skummad neopren:
Skummad neopren komprimeras vid tryckökning (dykning) pga av att den gas som finns i cellerna i materialet komprimeras. Kompressionen sker inte linjärt med fria gaser, utan tester utförda av US Nay visar att det motsvarar ungefär 50% på 20 m och 70 % på 30 m.
Skummad neopren drar ihop sig om det får ligga orört, men det är möjligt att töja ut dem igen genom att sträcka materialet - att översträcka kan dock förstöra materialet.

Externa länkar:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Neopren
http://en.wikipedia.org/wiki/Neoprene

Relaterade ord: Ansiktstätning Dykutrustning Huva Neoprendräkt Neoprenhuva Semidry Torrdräkt Torrhandske Trefingerhandske Våtdräkt Våthandske
TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER