Namn: Lösen:

Neoprendräkt


Sv. Neoprentorrdräkt. Eng. Neoprene suit

Dykardräkt gjort i neopren (precis som våtdräkter), men med vattentäta öppningar för händer, och hals, samt vattentät dragkedja som gör att vatten inte kommer in i dräkten.
Till skillnad från skaldräkter så isolerar dräkten mot kyla, vilket gör att dykaren inte behöver lite mycket isolerande material under dräkten. Dräkten medför dock ökad flytkraft genom det tjockare materialet, och dykaren behöver därför kompensera med mer tyngder för att bli neutralt avvägd, samtidigt komprimeras materialet med djupet och förlorar både isolering och flytkraft desto djupare ner dykaren kommer. Genom att materialet är tjockare än de tunna skaldräkterna så är den dock mindre känslig för stickhål.

I hals och handleder har en neoprendräkt vanligtvis tätningar av neopren, men det går lika bra att ha latextätningar.

De allra flesta (få undantag) torrdräkter har en inloppsventil som tillåter dykaren att fylla på gas under dyket för att tryckutjämna dräkten, och en (eller flera) utloppsventil för att släppa ut överskottsgas (exempelvis vid uppstigning). Detta gör att dykaren kan motverka dräktsqueeze och avväga sig med torrdräkten, samt använda den för att påverka upp- och nedstigningshastigheten.

Relaterade ord: Ansiktstätning Dive Skin Dräktgas Dykardräkt Dykutrustning Huva Inloppsventil Latex Neopren Neoprenhuva Semidry Skaldräkt Torrdräkt Utloppsventil Varmvattendräkt Våtdräkt
TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER