Namn: Lösen:

Off shore


Allmänt:
Kommer från engelskan och betyder utanför kusten, och har olika innebörd i olika sammanhang.

Hav:
Off shore innebär att något sker ute till havs, långt ut från kusten eller helt ute på det öppna havet.

Industriellt:
Vanligtvis så avses oljeindustrin när man pratar om off shore, exempelvis off shore plattformar eller off shore dykare. Att det är just olje industrin som avses beror på att det i princip är den enda industri som ute till havs, även om inte ordet i sig är liktydigt med oljeindustrin.
”Offshoring” kan dock betyda något helt annat, nämligen att flytta ut verksamhet från den egna platsen / landet / anläggningen till en annan plats, exempelvis att flytta tillverkning till ett låglöneland.

Ekonomiskt & juridiskt:
Inom ekonomi / juridik så används begreppet för verksamhet på annan plats med annat fördelaktigt regelverk (exempelvis lagar och skatter).
- ”Offshore financial centre” eller ”offshore bank” är ett begrepp där företag på platser med fördelaktiga regelverk erbjuder tjänster till företag som i övrigt är lokaliserade på andra platser, exempelvis genom att erbjuda fonder för pengaplaceringar på ställen med fördelaktiga skatter.
- ”Offshore investering” åsyfta oftast investeringar som görs i skattemässigt fördelaktiga platser, men skulle även kunna åsyfta investering i oljeindustrin.

Externa länkar:
http://en.wikipedia.org/wiki/Off_shore

Relaterade ord: Hav Kust Off-shore-dykare Off-shore-dykning
TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER