Namn: Lösen:

Öronsqueeze


Genom att mellanörat är ett tryckkänsligt organ som separeras från omgivningen i ytterörat av trumhinnan och tryckregleras genom gasin-/gasutsläpp genom örontrumpeten, så blir mellanörat en känslig del av kroppen som är bland det första att indikera tryckskillnad vid flygning och dykning.

Mellanörat innehåller ca 10 ml gas, men om undertryck uppstår, så kommer kroppsvävnader att brista och mellanörat fyllas upp med blod (hematotympanon) för att uppnå tryckutjämning, vid ännu större tryck så kommer trumhinnan att brista. En bristning på trumhinnan medför smärta och ofta även yrsel och förlorat balanssinne.

Om skadan uppstår så självläker uppfyllnad av hematotympanon genom reabsorbation i kroppen helt naturligt inom 2-3 veckor, men om trumhinnan brustit så läker själva hålet i trumhinnan vanligtvis inom 2-3 dagar, men för att det skall uppnå styrka så krävs för att klara fortsatt dykning så krävs längre läkningstid, vanligtvis medför detta ett års dykuppehåll.

Relaterade ord: Barotrauma BTV Dräktsqueeze Dykmedicin Dysbarism Edmond-metoden Frenzel-manöver Fridykning Lowry-metoden Lungsqueeze Reversed ear Roydhouse-manöver Ryckmetoden Squeeze Tandsqueeze Toynbee-manöver Tryckutjämning Tuba aperta Valsalva-manöver
TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER