Namn: Lösen:

Poseidon


Eng. Poseidon

Ursprung
Poseidon var en av gudarna inom den grekiska mytologin. Ursprungligen var han vattnets gud, men han blev senare en havsgud och flodernas och källorna yttersta härskare och tempel till hans ära låg ofta nära havet. Han var även jordbävningarnas och hästarnas gud och han associerades även med tjurar.
Sjömän tillbad ofta Poseidon om ett lugnt hav, och man offrade hästar ner i havet till hans ära. Hans kännetecken är treudd, häst och fisk.

Poseidon var son till Kronos och Rhea, och bror till Zeus och Hades, make till Amfitrite. Med Amfitrite hade han sonen Triton. Han hade ockå barn med sina många älskarinnor, till exempel cykloperna, Pegasus, Theseus och Orion.

Poseidon delade världen med sina syskon. Liksom sin yngre bror Zeus gjorde han ofta erotiska eskapader utanför äktenskapet. (Se Demeter.)

Poseidon motsvaras i romersk mytologi av Neptunus.

Idag
Den grekiska havsguden har fått ge namn åt exempelvis den svenska tillverkaren av dykutrustning Poseidon Diving Systems och Bostads AB Poseidon som är ett bostadsbolag i Göteborg, bland många andra exempel.

Se även: Havsväsen, Neptunus

Externa länkar:
http://www.pantheon.org/articles/p/poseidon.html
http://www.in2greece.com/swedish/historymyth/mythology/names/poseidon.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Poseidon
http://sv.wikipedia.org/wiki/Poseidon


TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER