Namn: Lösen:

Sjöräddning


Allmänt:
Organisation som larmas från kanal 16 eller via 112 per telefon och som i sin tur larmar närmaste kustradiostation vilka sedan kontaktar de organ som behöver ingripa i den aktuella situationen. Organisationen leds av Sjöfartsverkets MRCC, men inkluderar resurser från:
- KBV
- Kommunala räddningstjänster
- Luftfartsverket
- Försvarsmakten
- Norrlandsflyg AB
- Polisen
- SSRS
MRCC leder insatsen, men använder därvid resurser från övriga enheter för att lösa uppgiften.

Kontakt:
För att komma i kontakt med sjöräddningen använder man lämpligtvis kanal 16 på VHF-radion eftersom den ger möjlighet för medhörning för flera räddningsenheter, alternativ kan man ringa 112 till SOS Alarm som kopplar vidare till MRCC om man begär "sjöräddningen".

SOS Alarm:
SOS Alarm Sverige AB ägs av staten, Kommunförbundet och Landstingsförbundet och driver nödnumret 112 i Sverige och ger även annan service inom larmområdet. Syftet med nödnumret är att ge omedelbar hjälp vid nödsituationer.

Kanal 16:
Den internationella nödfrekvensen för VHF-radio (156,8 MHz), som används för nödanrop (mayday), ilmeddelande (pan-pan) eller varnings- och säkerhetsmeddelande (securité). Kanalen passas dygnet runt av alla kustradiostationer och sjöräddningsenheter, även handelsfartyg till sjöss är skyldiga att passa kanalen. Kanalen används även för upprop mellan fartyg, för att sedan övergå till annan kanal eftersom samtal som inte är av nöd- eller informationskaraktär inte skall ske på kanalen.

SAR:
En förkortning för Search And Rescue som används internationellt för att beskriva insatser där man letar och räddar människor i nöd.
Försvarsmakten:
Tidigare kallad krigsmakten, utgörs av armén, flottan och flygvapnet och har flera enheter inom flottan och flygvapnet som kan bistå vid en räddningsinsats, både för att utföra räddningsuppdraget, men även för att bistå med information (exempelvis radarövervakning).

KBV:
Förkortning för Kustbevakningen som är en egen myndighet med ansvar för övervakning av sveriges kuster, sjöfart, fiske, samt göra insatser för miljösanering och sjöräddning. De förfogar över både fartyg och flygplan.

Kommunal räddningstjänst:
Varierar från varje kommun (eller samarbetsområden), men brankåren har någon form av möjlighet att rädda människor från vattnet (exempelvis om de gått genom isen) och har ofta en båt och i vissa fall även räddningsdykare som kan söka efter människor som sjunkit under ytan. Den kommunala räddningstjänsten omfattar även ambulanser som kan vara nog så kritiska för att omhänderta människor som blivit räddade till sjöss, när de väl kommer till land.

Luftfartsverket:
En civil myndighet som ansvarar för flygledning och att driva statliga flygplatser, kan bistå en räddningsinsats med exempelvis flygledning och väderlekstjänst.

MRCC:
Förkortning för Maritime Rescue Coordination Centre som är den i Göteborg lokaliserade samordningscentralen för nationella insatser vid sjöräddningsinsatser.

Norrlandsflyg AB:
Ett svenskt helikopterbolag som har uppdrag av Sjöfartsverket inom sjöräddning och flygräddning, man har sjöräddningshelikoptrar stationerade i Sundsvall, Norrtälje, Visby, Göteborg och Ronneby.

Polisen:
Inom polisen finns särskild sjöpolis med egna båtar för övervakning till havs som kan bistå en räddningsinsats, men polisen har även helikoptrar som i viss mån kan bistå exempelvis för eftersök, de är dock inte utrustade för att ytbärgning.

SSRS:
Förkortning för Svenska Sällskapet för Räddning af Skeppsbrutne, allmänt kallade "Sjöräddningssällskapet" som är en idéell organisation av frivilliga som sysslar med sjöräddning.

Externa länkar:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sj%C3%B6r%C3%A4ddning

Relaterade ord: HELP Kanal KBV Kustbevakningen MRCC Räddningsdykare SAR Sjönöd Sjöpolis Sjösäkerhetsrådet SOS Alarm SSRS VHF




TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER