Namn: Lösen:

Skaldräkt


En form av torrdräkt som saknar egen isolerande förmåga (som en neoprendräkt har), utan endast utgör ett skyddande skikt mot vattnet. För att inte bli nedkyld måste dykaren bära ett underställ som isolerar mot kylan.

I hals och handleder har en skaldräkt vanligtvis tätningar av latex, men det går lika bra att ha neoprentätningar.
För att skydda huvudet mot kyla har de flesta skaldräkter (som är försedda med fast huva) en neoprenhuva eftersom de skyddar mot kyla. Det finns dock även dräkter med fast monterad latexhuva utan isolerande förmåga och dräkter utan halstätning som tätar mot ansikten, varvid dräktgasen även kommer ut i huvan.

De allra flesta (få undantag) torrdräkter har en inloppsventil som tillåter dykaren att fylla på gas under dyket för att tryckutjämna dräkten, och en (eller flera) utloppsventil för att släppa ut överskottsgas (exempelvis vid uppstigning). Detta gör att dykaren kan motverka dräktsqueeze och avväga sig med torrdräkten, samt använda den för att påverka upp- och nedstigningshastigheten.

Relaterade ord: Ansiktstätning Cave cut Dive Skin Dräktgas Dräktsqueeze Dykardräkt Dykutrustning Huva Latex Neopren Neoprendräkt Neoprenhuva Semidry Torrdräkt Underställ Varmvattendräkt Våtdräkt
TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER