Namn: Lösen:

Skärplan


En enkel anordning bestående av en skiva som är sammanbundet till en bogserande båt genom ett rep. En dykare använder skärplanet för att bogseras bakom båten för att färdas snabbare genom vattnet och samtidigt få en möjlighet att justera sitt djup genom att använda skivan som djuproder.

Det finns många små finesser man kan stoppa in i konstruktionen, som särskilda hantag eller en sittpinne för dykare som sitter på en repstump fäst i skivan, som gör att dykaren inte måste hålla i sig lika hårt med händerna. En viktig detalj är dock att bogserlinans infästning i skivan inte skall vara längst fram, utan en liten bit in på skivan för att dykaren lättare skall kunna tippa skivans framkant nedåt för att lätt kunna dyka (linan vill annars dra skivans framkant uppåt mot båten.

Med ett skärplan kan en dykare dras i några knop genom vattnet, vid högre farter blir vattenmotståndet för stort och dykarens mask kan glida av och regulatorer friflöda. Dykaren får inte heller dras snabbare genom vattnet än att han hinner se och undvika hinder som dyker upp.

En mer avancerad utrustning för att bogsera dykare genom vattnet är sökdraken, där dykaren ligger på en farkost med riktiga roderreglade och en vindruta för att lindra effekterna av vattenmoståndet på dykaren.

Diskuteras i forumet:
"Sökdrake/skärplan": http://www.dykarna.nu/forum/sokdrake-skarplan-178862
"Lina till skärplan och sökdrake?": http://www.dykarna.nu/forum/lina-till-skarplan-och-sokdrake-168194
"Skärplan, dragstång, sökdrake.": http://www.dykarna.nu/forum/skarplan-dragstang-sokdrake-81810

Bilder i fotoalbumet:
http://www.dykarna.nu/fotoalbum/7374.html

Relaterade ord: Droppkamera Dykutrustning Ekolod ROV Scooter Side Scan Sonar Skärplanssökning Släpkamera Sonar Sökdrake Undervattensfarkost UV-cykel UV-moped Vektorsonar
TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER