Namn: Lösen:

Skjuta säck


Innebär inom dykningen att man fyller gas i en uppblås bar boj / säck / SMB som far upp till ytan medförandes en lina som sedan antingen 1) används som referens för uppstigning, 2) för att medföra ett meddelande upp till ytan, eller 3) skall markera en plats.
Det är vanligast att man skjuter säck under båtdykning eftersom man inte kan följa botten upp till ytan, varför det oftast görs vid vrakdykning, och framförallt vid dykning med obligatoriska dekompressionsstopp.

Ett riskmoment vid säckskjutning är att linan trasslar sig samtidigt som den expanderade gasen i säcken får säcken att fara allt snabbare mot ytan. Trassel innebär i bästa fall att man tappar linan, men kan även medför att dykaren dras upp till ytan. För att minimera trassel anser många att man skall använda linspole istället för linrulle, eftersom det minskar risken för trassel. Vissa praktiserar en teknik som innebär att man har en linrulle i säcken, och en annan linrulle fäst i den första linrullen, trasslar sig den första linrullen, så släpper man den och låter lina rulla ut från den andra linrullen.

Relaterade ord: Båtdykning Dekompressionsdykning Dekompressionsstopp DSMB Etappuppstigning Korv Linläggning Linrulle Linspole Linsökning Lyftsäck SMB Säck Teknisk dykning Uppstigning Uppstigningslina Vrakdykning Ytkorv Ytmarkeringsboj
TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER