Namn: Lösen:

Tryckförstärkare


Eng. Booster alt Gas booster.

En pump som likt en kompressor komprimerar gas och bygger upp högre tryck, men en tryckförstärkare är dock avsedd att bygga upp ett högt tryck ännu högre, och man kan sedan köra om gasen i tryckförstärkaren en gång till och tack vare det nya högre trycket skapa ett ännu högre tryck.

Till skillnad från en kompressor så bestor en tryckförstärkare ofta av en enda cylinder som pressas ihop av en elmotor eller drivs av gas, till skillnad från kompressorn som har flera cylindrar som kan drivas av en bensinmotor i betydligt högre takt. En tryckförstärkare kan även vara manuellt styrd, dvs att en operatör manuellt öppnar och stänger ventiler för att få cylindern att pumpa, vissa tryckförstärkare är även manuellt pumpade (handkraft).

En vanlig användning inom dykning är att öka trycket på dyrbara gaser (i praktiken ofta allt annat än luft som är gratis), exempelvis syrgas, men framförallt helium där priset gör att man enklare får ekonomi i den dyra utrustningen. Det som då är intressant är att få "suga ur det sista" i flaskan gasen levererades i och ända få upp ett relevant tryck i dykflaskan för att kunna genomföra partialtrycksfyllning till önskat tryck, eller att trycka upp en flaska med ren syrgas till fullt tryck (eftersom det i praktiken är omöjligt att få 200 bar i mottagarflaskan när trycket i flaskan gasen leveraras i är 200 bar när den kommer och direkt sjunker när man börjar tömma över gasen till dykflaskan).

För tryckförstärkare för syrgas gäller särskilda krav pga av den stora brandrisken vid kompression av syrgas.

Ofta används i Sverige även det engelska uttrycket "booster", i USA kallas de ofta för "Haskel" efter en av de ledande tilverkarna.

Relaterade ord: Booster Dykflaska Gas Gasflaska Helium Kompression Kompressor SyrgasTryckförstärkare
Exempel på en tryckförstärkare avsedd för en dykbutik.


TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER