Namn: Lösen:

Uppstigningslina


Lina som satts ut för att underlätta uppstigningen under ett dyk, vanligast förekommande under vrakdykning ute till havs när botten inte kan användas som referens. Är som regel detsamma som nedstigningslina, men kan även vara en speciell lina för uppstigning, exemplelvis en som skjuts upp från botten med hjälp av en ytmarkeringsboj (SMB). . Ibland används båtens ankarlina som ned- och uppstigningslina.
För att underlätta uppstigningen så bör uppstigningslinan vara ganska vertikal och inte guppa allt för mycket i vågorna, framförallt om det skall genomföras dekompression under uppstigningen.
Dykare bör heller inte hänga i uppstigningslinan, utan bara använda den som visuell referens alternativt endast hålla lätt i den. Hänger man in den man dra ner en mindre ytboj så att den går ner under ytan, framförallt om man är många dykare på linan samtidigt vilket lätt sker vid dykutfärder då alla går i vattnet ungefär samtidigt.

Se nedstigningslina för mer information.

Externa länkar:
http://en.wikipedia.org/wiki/Diving_shot

Relaterade ord: Dekoboj Dekoboj Dekompressionsboj Dekompressionsboj Dekompressionsdykning Dekompressionsstopp DSMB Dykning Etappstopp Korv Linrulle Linspole Lyftsäck Nedstigning Nedstigningslina Skjuta säck SMB Säck Uppstigning Ytkorv Ytmarkeringsboj
TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER