Namn: Lösen:

Valsalva-manöver


Eng. Valsalva Maneuver

En metod för tryckutjämning där individen kniper ihop näsan med handen, stänger munnen och sedan med lungorna försöker trycka ut gas genom näsan utan att kinderna sväller upp (ungefär som när man snyter sig), vilket kommer skapa ett tryck som öppna öronkanalerna för gasgenomsläpp.
Metoden är en av de enklaste att lära sig och den som de flesta dykelever får lära sig. Metoden medger att man lätt kan uppnå ett övertryck på 0,2-0,3 bar.

En förlängd trycksättning med valsalva-metoden kan orsaka blodfyllda vener i öronkanalen, och ytterligare förlängd trycksättning kan orsaka sänkt blodtryck genom att mindre blod återtransporteras till hjärtat.

Metoden orsakar även en höjning av centralaventrycket och arteriella blodtrycket, vilket i sin tur även höjer interkraniella trycket.

Namnet kommer från Antonio Valsalva som levde på 1700-talet och var den förste som beskrev ett sätt att trycksätta mellanörat.

Externa länkar:
http://en.wikipedia.org/wiki/Valsalva
http://faculty.washington.edu/ekay/MEbaro.html

Relaterade ord: Barotrauma BTV Dysbarism Edmond-metoden Frenzel-manöver Lowry-metoden Roydhouse-manöver Rundafönsterruptur Ryckmetoden Toynbee-manöver Trumhinneruptur Tryckutjämning Öronsqueeze
TILLBAKA  VISA DISKUSSIONER