Namn: Lösen:
Omslag Complete Wreck Diving

Complete Wreck Diving - A guide to diving wrecks


Henry Keatts & Brian Skerry

270 sidor

ISBN 0-922769-38-9

Boken försöker göra en heltäckande överblick av vrakdykning, allt från arkivarbete för att hitta troliga positioner, tekniker för hur man söker det faktiska vraket, att tänka på vid utfärder, säkerhetsaspekter när man dyker, hur man kan identifiera och vrak, hur de förfaller.

Tyvärr är boken väldigt fokuserad på USA, varför många av tipsen inte är relevanta för oss i Sverige. Den dykning man pratar om är "kofotdykning", där detaljer som hammare, skiftnycklar, skruvmejslar, bågfilar och brytjärn är självklarheter. Om man dock håller på med den sortens dykning, så finns det avsnitt om hur man skall ta hand om sina souvenirer, för att på bästa sätt göra i ordning och bevara dem.

De som skrivit boken har uppenbart skaffat sig erfarenheter från tiden innan GPS och side-scan-sonar. Därför finns det gott om tips för de som inte har råd med dyr teknik - allt från söksläde, sextant, trålning och vilka ankar man skallanvända vid draggning. Det finns även en del tips på egna utrustnings modifieringar, exempelvis att bära overall eller knäskydd utanpå torrdräkten för att skydda den.

Något som helt klart är allt för bristfälligt för att boken skall leva upp till ordet "Complete" i titeln, är penetreringsavsnittet, som bara är några få sidor, med lika få bilder.
För de som läst boken "The Last Dive", återkommer bekantingar som vraket "Andrea Doria" och dykbåten "Seeker", och det är samma sorts vrakdykning som här beskrivs. Vrak som man i boken tar upp är bland annat: Monitor, U-701, Emperor, America, och Chester A Congdon. (Noteras skall att boken förekommer med två olika omslag.)

Relaterade länkar: Fler titlar av Henry Keatts http://www.addall.com/Browse/Author/2461645-1 Författaren Brian Skerry http://www.agpix.com/photographer/prime/A0211000.html Om boken http://www.scubadivingbooks.com/scubadivingbooks/1881652300.htm Om boken http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/1881652300/104-5422563-6656715#product-detailsAV: Pär Ahlgren info