Namn: Lösen:
Omslag scuba diving for Dummies

Scuba Diving & Snorkeling for Dummies338 sidor

AV: John Newman
1999

ISBN 0-7645-5151-5
När jag efter att ha läst Tilja's recension på "The last dive", surfadein på bol.com för att handla, så tittade jag även om jag kunde hitta några andra intressanta böcker samtidigt. Ett sök på "diving" gav bland annat en träff på "Scuba diving & snorkeling for dummies". Jag kunde bara inte låta bli att köpa boken av ren nyfikenhet - trots allt så måste man ju inte berätta för någon att man läst den (såvida man inte är dum nog att skriva en recension så klart). Även om boken främst är skriven för blivande eller nyblivna dykare, så innehåller den även en del intressant för mer erfarna dykare, då den inkluderar information om flera av världens populärare dykdestinationer. Själv tyckte jag att avsnittet som förklarade vågornas rörelse och hur strömmar längs stränder fungerar var givande.

Tyvärr är boken skriven av en amerikan för amerikaner, varför det underlättar om man är insatt i amerikanska måttenheter som fot och Farenheit, samt att man skall beakta att allt är skrivet med amerikanska referenser. Ett annat minus för oss nordbor, är att boken mer är skriven för det som vi kallar cocktail-dykning. Exempelvis så nämns inte torrhandskar som alternativ när olika handskar diskuteras, inte heller diskuteras isdykning när man nämner andra dykaktiviteter som grott-, vägg-, ström- eller vrakdykning.

Boken behandlar både grundläggande dykfysik, tekniker, och utrustning, precis som vilken grundkurs i dykning som helst. Det finns dock ingenting som nämnvärt kompletterar en OW-kurs (eller motsvarande), varför inte detta motiverar till att köpa boken. Bokens behållning är snarare den beskrivning över dykplatser över hela världen som utgör nästan halva boken. Dock skall tilläggas att den dykplats som ligger längs från ekvatorns varma vatten är Hawaii. I de dykmålsbeskrivningar som finns så kan man hitta specifika tips att tänka på när man åker till olika destinationer, samt även rekommenderade dykcenter. Som kuriosa medföljer en CD med boken. Där ingår små korta utbildningsfilmer från PADI om deras utbildningssteg, utrustningstips, samt checklistor.


Relaterade länkar:
Om författaren http://catalog.dummies.com/product_author.asp?bio_id=4337
Om boken http://catalog.dummies.com/product.asp?isbn=0764551515
Om boken http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0764551515/104-5422563-6656715#product-details
Om boken http://scuba.about.com/library/weekly/aafpr102201.htmAV: Pär Ahlgren info