Namn: Lösen:
sipadan


Sipadan - Borneo's Underwater Paradise


216 sidor

Av: Michael Patrick Wong

1991

ISBN: 981-00-2821-0

"I have seen places like Sipadan…45 years ago. Now we have found again an untouched piece of art"

Jacques Yves Cousteau

"No other spot on the surface of the planet has more marine life than this island…"

World Wildlife Found

I Malaysia utanför Borneos nordöstra kustlinje, där Indiska Oceanen möter Stilla Havet, ligger den lilla korallön Sipadan Island. Ett naturresarvat med ett ekosystem och en artrikedom som man knappast hittar någon annanstans i världen. Ön, som har sitt ursprung i en undervattensvulkan, reser sig som en pelare från sjöbotten 600-700 meter under ytan vilket skapar dramatiska drop-offs med obeskrivlig väggdykning.

Dykningen på Sipadan erbjuder väggdyk, strömdyk, naturdyk, grottdyk, nattdyk och mycket mer. Du träffar på allt ifrån småräkor som lever i mjukkorallerna till barracudastim, bläckfisk och haj. Men det är inte bara djurlivet och det kristallklara vattnet som imponerar utan då ön ligger på en korallatoll hittar man på många ställen både mjukkorall och hårdkorall. Du kan till exempel besöka "Hanging Gardens" som med sitt överflöd av mjukkoraller skapar en vacker färgkarta under revväggens överhäng. Andra dykplatser med beskrivande namn är White Tip Avenue, Turtle Patch, Lobster Lairs och Barracuda Point för att nämna några.

Sipandan huserar även två sköldpaddsarter och under mitt veckolånga besök så såg vi sköldpaddor nästan varje dyk. När solen gått ner kommer de upp på de långa sandstränderna för att lägga ägg. Hade man tur kunde man under någon promenad runt ön se hur nyckläckta sköldpaddsungar grävde sig upp ur sanden och kravlade sig ner mot vattenbrynet. I Turtle Toomb, en grotta i revväggen på öns nordliga del, kan man se flertalet skellett efter sköldpaddor som simmat in i grottan för att vila och sedan inte hittat ut igen. Om ni inte gått en Cavern Specialty så är där verkligen det rätta stället att göra det.

Materialet till sin bok "Sipadan, Borneo's Underwater Paradise" har författaren Michael Patrick Wong samlat under 4 år och mer än 1200 dyk i alla årstider. Wong beskriver det rika marina livet runt ön med ca 270 undervattensbilder på i princip allt du kan träffa på på korallatollen, som verkligen är ett paradis för vilken dykare som helst.. Det är svårt att komma ihåg allting som man såg på Sipadan och boken ger en skön tillbakablick på en oförglömlig dykvecka.

Boken riktar sig kanske främst till personer som har varit eller ska åka till Sipadan Island men den fungerar även som ett vackert uppslagsverk över arter som lever på korallrevet. Fotot är bra och man får skön inspiration till sin fotokomposition inför kommande dyk i varmare vatten.

Ibland kan jag längta tillbaka dit. Kvällarna på bryggan med solnedgången och ljudet av sköldpaddorna som kommer upp till ytan för att hämta luft.
AV: Björn Kihlberg INFO