Namn: Lösen:

Vrakdyk bland 3 av Stockholm Skärgårds sjunkna spökskepp

Under Östersjöns havsyta vilar mytomspunna vikingaskepp, marinfartyg och hundraåriga ångare som av tragiska och ibland oförklarliga skäl har gått på grund. Om du är en erfaren dykare och ännu inte har upptäckt Stockholms Skärgårds historiska vrak finns det ett flertal spännande exkursioner att se fram emot. Det smidigaste och ibland enda sättet att upptäcka dessa platser är med båt, vilket oftast går att hyra till ett överkomligt pris från Stockholms båthamnar. Många väljer att hyra båt med Click&Boat, en uthyrningssajt för båtfolk och dykare. Så packa dykutrustningen, dyklampan och undervattenskameran för att ge dig ut till några av havets makalösa sevärdheter. Notera att de flesta av dessa vrakplatser kan vara avancerade att ta sig till och kräver att du har stor erfarenhet av dykning innan du besöker dem.

Ingrid Horn innan förlisning

Kostervraket vid Mysingen

36 meter nere på havets botten vilar det kravellbyggda Kostervraket, en 22 meter lång och 6 meter bred välbevarad fartygslämning som på 1700-talet gick på grund. Besökaren av detta fartyg kommer att hänföras av 300 år gamla riggdetaljer, ett välbevarat bråspel och öppna kistor. Det finns i dagsläget ingen förklaring till varför detta mytomspunna fartyg sjönk och det har inte heller identifieras men det har namngetts efter marinfartyget HMS koster. Dykare har begett sig till Mysingen, närmare bestämt Älvsnabbenudden, för att inspektera Kostervraket sedan 1990-talet. Det är inte helt enkelt att lokalisera exakt vart fartyget ligger för det är inte heller utbojat. För den äventyrliga uppmanar vi dock att hyra en båt i Stockholm och navigera fram till fartygslämningen med hjälp av följande koordinater: 58°57'16.9"N 18°09'43.0"E.

Dalarövraket/Bodekull vid Dalarö

Under skånska kriget på 1600-talet fick skepparen Olof Styff i uppgift att frakta mjöl till svenska flottan som spanade ute på Östersjön. Med lasten full av mjöl, glasflaskor och engelskt adligt silver bar skeppet Bodekull iväg från Ingarö i riktning mot Kalmar. Av oklar anledning gick det 20 meter långa skeppet på grund och går nu att hittas nära Edesön, strax norr om Dalarö, 30 meter ner i havet. Bodekull är ett av Sveriges mest välbevarade skepp och är definitivt värt ett besök för den erfarne dykaren som är intresserad av Sveriges stormaktstid. Hitta hit med koordinaterna: 59°09'28.1"N 18°28'14.8"E.

Ingrid Horn,vid Dalarö

Den som åker ut tar sig till dalarö, precis mellan holmarna Toklo och Ersholmen och dyker ca 40 meter ner mot havets botten kommer att mötas av en egendomlig betraktelse. Här vilar nämligen Ingrid Horn - ett 89 meter långt lastångfartyg som förliste den 13e juli 1917 efter att ha kolliderat med den svenska ångaren “Bergsvik”. Ingrid Horn drog tragiskt nog 21 personer med sig ned till havets djup medan enbart en person överlevde. Idag står fartyget kölrätt och är relativt intakt. Ingrid Horn, bland de andra nämnda båtarna vittnar alla om havets förgänglighet och de har alla har blivit uppskattade sevärdheter bland avancerade dykare. Vill du också besöka Ingrid Horn? Här är koordinaterna: 59°06'03.1"N 18°22'04.4"E.