
Åke Larsson
Ålder: 41 år
Yrke: Jobbar med respiratorer och medicinteknik, är civilingenjör inom elektroteknik
Bosatt: Järfälla utanför Stockholm
Antal dyk: >> 1000 varav > 100 i tryckkammare
Medlemsnummer: 2987
Hej Åke, allt bra med dig?
Japp, det är fullt upp som vanligt, jobbar, uppfostrar barn, tränar och bygger hus.
Vem är egentligen Åke Larsson?
Ett nyfiket teknikintresserat vattendjur.
Du har ju blivit nominerad av våra läsare varför tror du att de är nyfikna på vem du är?
Jag har ju min profil inom dykeriet - dykeriteknik och återandningsapparater och försöker hålla mig till uttalanden som jag kan stå för. Jag tycker kunskapsspridning är viktigt och jag har jobbat i många år med rebreathernätverk och organiserat Rebreatherdagen i ett antal år. Jag har en hemsida som fortfarande innehåller saker som inte finns nån annanstans på nätet (-:
När började du dyka och varför?
Jag började fridyka i Kiruna när jag gick i mellanstadiet, en kille i Kirunaklubben började snacka min tvillingbror och mig när vi var och badade och tyckte att vi skulle komma till klubblokalen på kvällen. Det gjorde vi och sen har det bara rullat på.
Kan du kort beskriva din dykkarriär?
Som sagt, jag började fridyka i tolvårsåldern, slet med 1:a klassfridykarbevis och fick börja med tuber när jag var 14. Gjorde mitt första utedyk till 27 m (!) i nordNorge. Flyttade till Göteborg och började plugga på Chalmers där det fanns en institution för undervattensteknik. Institutionen hade en tryckkammare och när de behövde försökspersoner till dyktabellprover var jag snabb att ställa upp. Jag var med och cyklade i tryckkammare ner till 51 m / 30 min. Träffade där Hans Örnhagen som hjälpte mig att göra lumpen vid FOA Navalmedicin / Marinens dykericentrum 1987 - 88. Började jobba på FOA / MDC efter examen blev jag kvar tom 1995. Jobbade med dyktabeller, fri uppstigning, köldproblem och, framförallt, rebreathers, rebreatherteknik och testning av rebreathers Fick förmånen att gå några av flottans dykutbildningar. Är 2* CMAS instruktörsen 1986 men inte sådär jätteaktiv.
Naturligtsvis träffade jag min fru genom dykningen och vi förlovade oss (självklart) under vattnet. Båda mina döttrar dyker, både rebreather och vanligt bubbel.
Har du några andra intressen förutom dykningen?
Hmm, törs jag säga att jag bygger dykutrustning... Rebreathers, vad annars? Borde nog nämna cykeln också, den pinsamma sanningen är att jag cyklar mer än jag dyker. Jag är blandmissbrukare när det gäller cykel och cyklar racer och MtBike nästan 1000 mil per år. Bygger elektroniska saker , både analoga och digitala, många O2-analysatorer av diverse olika slag har det blivit genom åren.
Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
Jag är ganska tolerant när det gäller dykningen och trivs (nästan...) lika bra med nollsikt i Mälaren som med 40 m sikt på Nya Zealand. Jag tycker att det är kul att dyka, så enkelt är det. En bra utgångspunkt för en kalasdag är en lugn heldag med vettigt väder och massor av trevligt folk, både dykande och bubbelskådande sådana.
Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
Svår, riktigt svår fråga... Det finns några dyk som jag ler vid minnet av och några jag ryser av. I september 1984 bar min tvillingbror Sven och jag upp var sin komplett dykutrustning till det som då var norra Europas klaraste sjö - Trollsjön mellan Kiruna och Riksgränsen. En rejäl promenad på 7 km i stenig uppförsbacke från vägen till sjön och sen lika lång väg tillbaka. Det var snödrev, minusgrader och riktigt svinkallt men helt underbart, siktdjup på > 30 meter, stora klippblock och en riktig flygkänsla. Vi sov gott efteråt och var ganska så blåa om axlar och höfter dan efter.
Vad tycker du om dykarna.nu?
Det är kul med ett aktivt diskussionsforum, formatet funkar bra och när religionskrigen bryter ut så är det ju bara att scrolla vidare. Det är en härlig blandning av stort och smått (-:
Har du planerat nått kul den kommande tiden?
Skall se till att dyka så mycket det bara går med mitt senaste hembygge. Sen blir det en vecka jobb vid utgrävningen av regalskeppet Kronans vrakplats i sommar också och det brukar vara skitkul! Kolla Kronans hemsida, http://www.regalskeppetkronan.se
Vad vill du säga till alla som läser detta?
Den som har haft roligast när det är dags att dö, den vann! Se till att ha kul och fråga dig varje dag vad du gjort som är värt att komma ihåg tills i morgon! Sen finns det ju det mer dykrelaterade visdomsordet från en berömd RB dykande filmare- - "underskatta aldrig din egen förmåga till att göra något riktigt dumt".
Artikeln läst 6219 gånger.
Nominera en medlem
Jonas Roos

Christian Reslow

Henrik L Jonsson

Pål Tyrenius

Catarina Jostéus

Tor Jörgensborg

Martin Quensel

Peter Steinhoff

Andreas Swills

Petter Johanson

Anders Jälmsjö

Andrej Hoffmann

Mirka Kinnunen

Annika Bonnér

Kjell Nylund

Mats Horngren

Angelica Rydelius Bergman

Micke Tilja

Jill Lundgren

Jan Wilske

Erik Rådström

Jakob Selbing

Christopher Zell

Anders Thulin

Jesper Berglund

Christian Svärd

Andreas Fritz

Filip Kalinski

Christian Balousa Andersson

Tony Holm

Mats Karlsson

Inge Lennmark

Staffan von Arbin

Sten Meyer

Åke Larsson

Anders Näsman

Millis Keegan

Antonio Martinez

Tomas Asp

Roger Xerxes Rosenvinge

Sofia Gulin

Stefan Barth

Mark Dougherty

Pär Ahlgren

Jonas Pavletic

Alex Dawson

Rik Gould

Erika Heineman

Roger Ingebo

Rahel Zemoi

Andreas Sannerman

Sofia Svärd

Henrik Enckell

Urban Lund

Raul Bäck

Per Lagerberg

Tobias Åberg

Linda Normark

Richard Lundgren

Anders Puranen

Tomas Persson

Annelie Pompe

Fredrik Astlid

John Gulliver

Linda Haglund

Dmitri Gorski

Mattias Vendlegård

Charlotta Carlén

Magnus Keijser

Anders Ståhl

Micke Wolhardt

Nils Möllerström

Roland Bede

Calle Lundin

Kim Davidsson

Linnéa Lilo

Magnus Hagman

Björn Carlsson

Ulf Eriksson

Göran Nilsson

Jonas Eklöf

Sten Stockmann

Erik Lindberg