Namn: Lösen:
Alex Dawson

Alex Dawson

Vid tillfället för intervjun:
Ålder: 33
Yrke: Reklamfotograf, samt frilansande undervattensfotograf
Bosatt: Södermalm Stockholm
Antal dyk: ca 1450 st loggade, ska bara hinna uppdatera alla dyk någon gång…
Medlemsnummer: 4005


Hej Alex, allt bra med dig?
Underbart, allt är toppen! Har precis kommit hem från Kalifornien, där jag tillbringat några månader med min flickvän. Har fått chansen att prova på dykningen i Monterey ett antal gånger. Det marina livet där är i en helt egen klass när det kommer till kallvattensdykning.

Vem är egentligen Alex Dawson?
En lugn eftertänksam kille som älskar att resa, dyka och fotografera. Det spelar egentligen inte så stor roll om det är kallvattens dykning i Norge eller att leta hajar i stilla havet, alla platser har sin charm. Jag kommer aldrig vilja sluta dyka eller resa.

Du har ju blivit nominerad av våra läsare varför tror du att de är nyfikna på vem du är?
Kanske är det för att många dykare har sett mina bilder vid det här laget, jag har ju fotograferat under vatten i snart 13 år! Det är väldigt roligt att ha blivit nominerad.

När började du dyka och varför?
Sommaren 1993 var jag och en kompis på Kreta för att sola och bada, vattnet var så underbart klart och vi bestämde oss för att prova snorkling. Efter den semestern tog både jag och polaren dykcert så fort vi kom hem. Vi blev snabbt helt beroende av dykning. I början dök vi mest på Anna Maria saltskutan vid Dalarö, och Lövsta kalkbrott, som då hade bra sikt. Att dyka i Sverige var ju en ganska stor skillnad från att snorkla i Medelhavet, men det var nog mest upplevelsen av att var under ytan som fick mig att bli dykare. Under senare år, speciellt efter det att jag började dyka med kamera, så har intresset för djur och natur ökat. Vrakdykningen har jag börjat uppskatta först på senare tid. Jag minns fortfarande mina första vrakdyk och den där pirrande känslan av att befinna sig i mörkt kallt vatten, med endast en liten lampa.

Har du några andra intressen förutom dykningen?
Att ta den perfekta bilden! Nej, jag skämtar, men jag trivs med aktiviteter där jag kan ta med mig kameran. Annars är ju resor ett av mina stora intressen. När jag ska koppla av lyssnar jag på musik, eller lagar god mat.

Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
Den börjar riktigt tidigt på morgonen (blå timmen) det får gärna vara vindstilla, med havet platt som en spegel. Ett måste är att sikten är bra för att få så bra förutsättningar som möjligt för att ta riktigt coola bilder. Börjar förbereda min kamerautrustning medans jag lyssnar på Röyksop ”a higher place” i min Ipod. Därefter glider jag ner i vattnet som är kristallklart och fyllt av djurliv. Tar en massa bra bilder. Dyket får gärna vara grunt några få meter räcker långt för mig. Jag njuter lika mycket av ljusets strålar genom en blank yta på en insjö, som ett glittrande stim av fisk i tropikerna.

Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
Javisst, det är väldigt många. Men min första kontakt med Tigerhaj var en fantastisk upplevelse. Det var för ca 2 år sedan på Bahamas som jag och ett glatt gäng hajentusiaster fick vara med om många fina dagar kring tiger beach. När man dyker med tigerhaj på Bahamas så sitter man stadigt still på botten och låter hajarna komma till dig. Guiderna berättade innan att vi absolut inte fick ligga på ytan. Utan att ha några extra kilo så att man ska kunde sitta stadigt på botten.

Har du planerat nått kul den kommande tiden?
Jag har tyvärr inget planerat just nu, men jag skulle vilja försöka ta mig till Antarktis eller Cocos Island inom närmsta året. Det kommer troligtvis att bli mer dykning i Kalifornien, där min flickvän bor.

Vad vill du säga till alla som läser detta?
- Vad rädda om vår natur och våra fantastiska vrak så framtida generationer också får ta del av allt spännande som för oss till dykningen idag. Ät inte utrotningshotad fisk!

Artikeln läst 6492 gånger.

Nominera en medlem
Stäng »

Du måste vara inloggad för att skicka mail!Jonas RoosChristian ReslowHenrik L JonssonPål TyreniusCatarina JostéusTor JörgensborgMartin QuenselPeter SteinhoffAndreas SwillsPetter JohansonAnders JälmsjöAndrej HoffmannMirka KinnunenAnnika BonnérKjell NylundMats HorngrenAngelica Rydelius BergmanMicke TiljaJill LundgrenJan WilskeErik RådströmJakob SelbingChristopher ZellAnders ThulinJesper BerglundChristian SvärdAndreas FritzFilip KalinskiChristian Balousa AnderssonTony HolmMats KarlssonInge LennmarkStaffan von ArbinSten MeyerÅke LarssonAnders NäsmanMillis KeeganAntonio MartinezTomas AspRoger Xerxes RosenvingeSofia GulinStefan BarthMark DoughertyPär AhlgrenJonas PavleticAlex DawsonRik GouldErika HeinemanRoger IngeboRahel ZemoiAndreas SannermanSofia SvärdHenrik EnckellUrban LundRaul BäckPer LagerbergTobias ÅbergLinda NormarkRichard LundgrenAnders PuranenTomas PerssonAnnelie PompeFredrik AstlidJohn GulliverLinda HaglundDmitri GorskiMattias VendlegårdCharlotta CarlénMagnus KeijserAnders StåhlMicke WolhardtNils MöllerströmRoland BedeCalle LundinKim DavidssonLinnéa LiloMagnus HagmanBjörn CarlssonUlf ErikssonGöran NilssonJonas EklöfSten StockmannErik Lindberg