Namn: Lösen:
Anders Ståhl

Anders Ståhl

Vid tillfället för intervjun:
Namn: Anders Ståhl
Ålder: 46
Yrke: Instrumentare inom process industrier, reser en hel del till olika arbetsplatser runt om i mellersta Sverige.
Bosatt: Kil som ligger vid sjön Frykens sydspets, 2 mil nordväst från Karlstad
Antal dyk: Jag är en riktig slarver på att logga alla dyk som jag har gjort, så jag gissar att det är mer än 1000 dyk, kanske närmare 1500 dyk.
Medlemsnummer: 1873


Hej Anders, allt bra med dig?
Jo tack, allt är bra med mig. Fast jag har inte börjat dyka än i år! Annars så dyker jag regelbunden cirka 50 dyk per år. Blev nämligen sjuk i fjol höstas då jag var i Ryssland och besökte då Novodvinsk fästning som ligger norr om staden Arkhangelsk i Vita havet. Fästningen ligger på en ö och byggdes på våren år 1701 och skulle skydda staden Arkhangelsk mot ett svenskt angrepp. Svenska flottan gjorde anfall mot fästningen den 25 juni 1701 och ryssarna vann slaget över svenskarna. Två svenska skepp gick under slaget, utanför fästningen. Idag så är fästningen ett fängelse för tung kriminella män. Hur som helst så fick jag och min sambo (ryskt härkomst) tillstånd att besöka fästningen efter att vi åkte med en fångtransports båt som kördes av en fånge tillsammans med två stadiga fångvaktare, resan tog 45 minuter. Vi blev guidade av fångvaktaren och sedan så bjöd fångvaktaren mat till oss som en fånge gjorde ordning mat åt oss. Det var grillad griskött och lammkött och mängder av olika grönsaker som fångarna odlade grönsakerna själva. Åt lite väl mycket grönsaker till grillat kött och dan där på så blev jag magsjuk i 2-3 dagar. Troligen var grönsakerna inte sköljda med rent vatten. Efter hemkomsten och tre veckor senare så fick jag ont i högra knän, jobbade som vanligt i 2-3 dagar till slut så kunde jag varken inte böja knän eller stå foten på marken, knän var kraftig svullen och jag hade feberyrsel. Blev inlagt på infektionskliniken och läkarna tog massa prover på mig och kom fram till att de virusen fanns kvar i kroppen då jag blev magsjuk dagen efter besök i Novodvinsk fästning. Med kraftig antibiotikakur på dropp i några dagar, så avtog svullnaden på knän. Blev bra i några veckor och fick återkommande återfall hela hösten ifjol med svullnaden på högra knän, sista återfallet var på nyårsafton och sen dess har jag inte haft några problem med knän. Sen i mars så veckopendlar jag till Uppsala på jobb och renoverar lägenheten när jag får tid över på helgerna. Blev nämligen ordförande för Bostadsrättsförening för ett år sedan som tar också upp tid på fritiden, fast jag inte ville bli engagerad inom Brf. Tackade Ja till slut valberedarens förslag att jag kunde bli suppleant styrelseledamot. Men då hade den gamla styrelsen under tiden redan planerat tillsammans med valberedaren och gjorde en smart kupp mot mig och plötsligt så blev jag ordförande! *skratt*

Vem är egentligen Anders Ståhl?
Jag är född och uppväxt i Kil. Under min tidiga barndom så var jag ute mycket i sjön Fryken tillsammans med en kompis. Vi lånade en eka med utombordare och fiskade mycket, speciellt då efter vi har slutat på skolan på fredag så åkte vi direkt till Fryken och kom inte hem förrän på söndagskväll. Vi hade lärt oss själva att överleva på naturens villkor, byggde läskydd för att kunna övernatta, åt nyfångade fisk, trots att våra föräldrar var jätteoroliga för oss och letade efter oss… till slut så blev våra föräldrar vana att vi kunde vara borta länge och att vi alltid kom hem! *skratt* Otroligt spännande tid vi hade! Kompisen idag är egenföretagare och jobbar mellan 60-80 timmar per vecka och han längtar tillbaka den spännande tiden vi hade. Med den bakgrunden så är jag en liten äventyrare av mig och söker nya utmaningar hela tiden, fast nu på senare år har det blivit lugnare. Annars så är jag en livsnjutare och jag kan bli väldigt social av mig om sällskapet är den rätta sorten.

Du har ju blivit nominerad av våra läsare varför tror du att de är nyfikna på vem du är?
Antagligen att jag har skrivit en hel del inlägg i forumen sen jag var medlem i dykarna.nu år 2001 och att även läsarna har kikat på mina bilder i fotoalbumet. Känner mig mycket smickrad att jag har blivit nominerad från någon av läsarna! Det tyder på att dom vill veta mer om mig när jag skriver i forumet. Alltid kul!

När började du dyka och varför?
Jag började dyka våren 1989 och gick dykkurs hos dåvarande dykcentret Dykar´n som låg då i Edsvalla, strax utanför Karlstad. Min instruktör var inte mindre än Lars Lund som flesta av er äldre dykare känner till honom och han var tidigare chef för Padi inom norden på 90-talet. Certifikatet fick jag den 4 juni 1989 och dykkursen gjordes dels bassängen i Vålberg badhus och utedyken i västkusten närmare bestämt i Gullholmen och dykplatsen var Nabben. Som barn har jag alltid varit ett blötdjur och jag fridök mycket på somrarna, sjön Fryken, tittade på abborrarna och även gäddor som låg under badbryggorna. Fryken betyder ”kall sjö” och bad temperaturen under somrarna var sällan över 20 grader varmt. Sedan så har jag blivit fascinerad på Costeau filmer som gick på början 70-talet på TV. Så intresset med dykning har funnits där hela tiden tills jag tog certifikatet, när jag var 28 år gammal. Efter ett tag så blev jag divemaster hos Dykar`n och var med hjälpte till mycket kurser och hade hand om utfärder sen 1993. Det som ligger mig varmt när det gäller dykning så är det vrakdykning. När man besöker vraket för första gången så vill jag veta vrakets bakgrund, hur hamnade fartyget på botten, hur den är byggt och så vidare. I Vänern så finns det 1000 tals vrak och många äldre vrak var byggt i trä och idag så ser man oftast ”brädhög” på botten, speciellt om det ligger på grunt område. Vänerns medeldjup är 20 meter. När andra dykare tittar på ”brädhögen” så tycker dom att det var ett tråkigt dyk. Vilket jag inte kan hålla med om! Om man intresserar sig för vrakets bakgrund och att man letar efter information på böckerna som finns på biblioteket och tittar på bilderna eller skisser vilka fartygstyper gick i sjötrafik i Vänern. Då blir ”brädhögen” mera intressant om man är påläst, det kan vara en blockskuta, galeas, skonert, bojort, jakt, slup, flatlus (pråm) och då kan man göra en identifikation på vrakets skeppskonstruktion. Vilket jag tycker att det är kul! Sedan så är jag intresserad av flygplansvrak och har besökt olika platser i Norge för att kunna dyka flygplans vrak från andra världskrig. Sen så gillar jag att videofilma under dyket på vrak och även vanlig naturdyk.

Har du några andra intressen förutom dykningen?
Oh ja! J Man kan säga att jag är en glad amatörhistoriker, har alltid fått höra gamla historier om Kil särskilt om Apertins (namnen var från början Aberdeen blev försvenskad med nuvarande namnen Apertin och platsen grundades av munkarna från Skottland vid början av 1100-talet) historia som barn av mina äldre släktingar. Hans Albrecht von Treileben som var den först som introducerade dykarklockan i Sverige år 1658, kommer från ”Gamlegården” och var född i Kil, jag håller på att forska om Hans Albrecht von Treileben hans tidigare liv och hans släkt på 1600-talet, när jag får tid över. Har tidigare skrivit en stor artikel om Treileben till Svenskt dykeri historiskt förening. Sveriges första järnväg gick i Kil, närmare bestämt sträckan mellan Fryksta och Lyckan. Var förresten på järnvägsmuseum i Gävle för två veckor sedan och tittade på Frykstaloket, berättade för museum föreståndare allt jag visste om första järnvägen i Kil och han blev mycket imponerad att jag var påläst, så jag och min sambo, hennes dotter samt hennes man fick komma in gratis i museum! Inträde kostade 40 kr per man och vi sparade in 160 kr! Så det lönar sig att vara påläst! *skratt*

Vill passa på också nämna att världens äldsta ångbåt Freja går i Fryken. Sedan så läser jag allt om sjöfartshistoria inom Vänern, och svenskt sjöfart. Om jag hade ännu mer tid över så skulle drömmen vara att kunna dokumentera mer på vrak i Vänern. Fotograferar en hel del på fritiden både under vatten och på land. Tycker om att resa, trots att jag reser mycket på jobbet!

Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
Med bra sällskap och massor med tid på dykdagen, så spelar det ingen roll vilka dykplatser det kan bli, det kan vara 2-3 timmars dyk i Skivtjärn bara titta på abborrar eller gäddor, vrakdyk i Vänern om det inte blåser för mycket, eller varför inte åka till klartjärn och kunna dyka i 30-40 meter sikt. Så jag är en allrounddykare, förutsatt om sällskapet är det också! *skratt*

Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
Ett nattdyk vid Bard Head utanför ön Bressay, Shetlandsöar som jag och Anders Möller åkte med liveaboard ”Moby Dick” från Bergen, sommaren 2000. Då såg vi på 27 meters djup och fick se rödhaj och stora krabbor, glittrande trollhummrar i massor, stor torsk och ett enormt rikt marint liv. Norska fjordar i allmänhet är också favoritdyk.

Har du planerat nått kul den kommande tiden?
Först och främst så måste jag göra första dyk snart och rosta av mig. Efter det så vill jag fortsätta dokumentera en bojorts vrak i Vänern, ett projekt som jag påbörjade för 2 år sedan.

Vad vill du säga till alla som läser detta?
Kom ihåg! En bra dykare slutar aldrig att lära sig. Avstå dyket om du inte mår bra eller att parkamraten inte känns rätt, dyk aldrig över din förmåga eller testa nya gränser utan rätt utbildning och utrustning.

Artikeln läst 6301 gånger.

Nominera en medlem
Stäng »

Du måste vara inloggad för att skicka mail!Jonas RoosChristian ReslowHenrik L JonssonPål TyreniusCatarina JostéusTor JörgensborgMartin QuenselPeter SteinhoffAndreas SwillsPetter JohansonAnders JälmsjöAndrej HoffmannMirka KinnunenAnnika BonnérKjell NylundMats HorngrenAngelica Rydelius BergmanMicke TiljaJill LundgrenJan WilskeErik RådströmJakob SelbingChristopher ZellAnders ThulinJesper BerglundChristian SvärdAndreas FritzFilip KalinskiChristian Balousa AnderssonTony HolmMats KarlssonInge LennmarkStaffan von ArbinSten MeyerÅke LarssonAnders NäsmanMillis KeeganAntonio MartinezTomas AspRoger Xerxes RosenvingeSofia GulinStefan BarthMark DoughertyPär AhlgrenJonas PavleticAlex DawsonRik GouldErika HeinemanRoger IngeboRahel ZemoiAndreas SannermanSofia SvärdHenrik EnckellUrban LundRaul BäckPer LagerbergTobias ÅbergLinda NormarkRichard LundgrenAnders PuranenTomas PerssonAnnelie PompeFredrik AstlidJohn GulliverLinda HaglundDmitri GorskiMattias VendlegårdCharlotta CarlénMagnus KeijserAnders StåhlMicke WolhardtNils MöllerströmRoland BedeCalle LundinKim DavidssonLinnéa LiloMagnus HagmanBjörn CarlssonUlf ErikssonGöran NilssonJonas EklöfSten StockmannErik Lindberg