Namn: Lösen:
Andreas Sannerman

Andreas Sannerman

Vid tillfället för intervjun:
Ålder:35
Yrke:Sjöofficer/Ubåts Maskinist
Bosatt:Södertälje
Antal dyk: ca: 980
Medlemsnummer: 6154


Hej Andreas, allt bra med dig?
Jodå, bara bra. Lite stressigt, mycket att göra som vanligt. Håller på och skall flytta strax till en 4:a från en 2:a. Och äntligen skall jag få ett eget "lekrum", Just nu står det deco-flaskor i hallen och i vardagsrummet står en Ikea-hylla med övriga dyksaker som boostrar och Rebreathers med dräkter, lampor och övriga dykrelaterade projekt.

Vem är egentligen Andreas Sannerman?
Tja, en ganska glad och lättsam person som har en klar böjelse för vatten och då gärna under ytan i någon form. Har man som yrke att åka fram i U-läge i upp till ett par veckor i sträck, och sedan när man väl kommer upp på ytan igen direkt slänger på sig dykutrustningen igen för att återvända. Antar att det tyder på någon form av "vattenskada" ;-) Har oxå en otroligt tolerant sambo som låter mig sprida ut mina dyksaker i lägenheten, och förstår att jag "behöver" komma ut och dyka. Hon tycker att jag blir så lugn och harmonisk när jag kommer hem efter en dag i havet.

Du har ju blivit nominerad av våra läsare varför tror du att de är nyfikna på vem du är?
Skulle kunna tro att mina lampprojekt kan vara en bidragande orsak, samt att Rebreatherdykningen börjar få lite mera uppmärksamhet och folk är nyfikna på den tekniken. Sedan har jag haft förmånen att träffa väldigt många trevliga dykare oxå från olika delar av landet. Och skulle väl beteckna mig som rätt enkel och social, så det kan ju oxå vara en bidragande orsak.

När började du dyka och varför?
Tog mitt första CMAS enstjärniga cert i Norrköping 91, och det var jag och kompisen Tobias Öman som bestämde oss. Året efter fortsatte vi med tvåstjärnigt i den emminenta klubben Aquatic i Oxelösund. Och på den vägen är det. Och varför? Ja,det är nog så att vattnet alltid har lockat, då man alltid varit på sjön med pappa och seglat.

Har du några andra intressen förutom dykningen?
Har haft många intressen, men det som utöver dykningen ligger varmt om hjärtat är fjällvandring, och då föredrar jag en dryg veckas tälttur genom det underbara Sarek på vintern. Det är nog näst dykning det mest avkopplande jag kan företa mig. Och när man väl är i fjällvärlden så är det lite som dykningen, under vattnet är ju frågan vad finns där nere, och i fjällen så är ju frågan hur det ser ut upp på toppen? Så telemarksskidor med stighudar uppåt, och stegjärnen är bra för sista biten till toppen. Sedan har man förhoppningsvis en underbar tur nedför fjällsidan.

Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
Man blir väckt i en lagom underställsluktande dykbåt, bäddar undan,får gå upp på däck i solen och äta en god frukost med goda dykvänner. Sedan tuffar man ut till dagens första vrak i solsken och bleke (som det som tur är för jämnan...). Slänger i nedstigningslinan på vraket och hoppar i efter och sjunker sakta ner i mörkret. Tänder upp lampan och ser hur vraket så småning om sakta framträder i lampskenet.

Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
Det har ju hunnit med att bli några dyk som ligger lite utöver de andra, men för att välja ett i närtid så gjorde jag ett dyk på Humber nordost om Öland. Tyvärr lite mulet och småblåsigt på vägen ut. Men med en duktig skeppare på båten så låg snart nedstigningslinan på vraket och vi gjorde oss redo att hoppa i. Dykbåten gled förbi bojen med nedstigningslinan och vi hoppade i vattnet. Vi glider ner för linan mot vraket som ligger på 50m djup. Sikten är den absolut bästa jag haft i Östersjön,minst 30m. Att ligga mitt på båten och kunna se både fören och aktern fråm samma ställe är rätt mäktigt. Fast jag gjorde tyvärr en annan upptäckt på det dyket, och det var att en obalanserad pissventil kan göra dyket väldigt obekvämt och smärtsamt... squeez med blodvite som följd... inget jag kan rekommendera ;-)

Har du planerat nått kul den kommande tiden?
Planer finns det massor av, tyvärr för lite tid och pengar att kunna realisera dom alla bara. Men det som ligger närmast i genomförande är en veckas teknisk dykning utanför Malta. Sedan kommer det förhoppningsvis en hel del intressanta saker till framöver... Så håll koll på fotoalbumen framöver så kan det dyka upp lite intressant dykrelaterat godis...

Vad vill du säga till alla som läser detta?
Tja, de flesta andra har ju redan sagt så mycket visa ord under detta stycket. Men en sak jag försöker att hålla i minnet är: "Det finns inget Dyk/åk som är så bra att det är värt att vara de sista dyk/åk man gör i livet, det kan alltid komma ett bättre framöver" Så är man osäker så avbryt, vraken ligger kvar och det går att komma tillbaka igen.

Artikeln läst 5696 gånger.

Nominera en medlem
Stäng »

Du måste vara inloggad för att skicka mail!Jonas RoosChristian ReslowHenrik L JonssonPål TyreniusCatarina JostéusTor JörgensborgMartin QuenselPeter SteinhoffAndreas SwillsPetter JohansonAnders JälmsjöAndrej HoffmannMirka KinnunenAnnika BonnérKjell NylundMats HorngrenAngelica Rydelius BergmanMicke TiljaJill LundgrenJan WilskeErik RådströmJakob SelbingChristopher ZellAnders ThulinJesper BerglundChristian SvärdAndreas FritzFilip KalinskiChristian Balousa AnderssonTony HolmMats KarlssonInge LennmarkStaffan von ArbinSten MeyerÅke LarssonAnders NäsmanMillis KeeganAntonio MartinezTomas AspRoger Xerxes RosenvingeSofia GulinStefan BarthMark DoughertyPär AhlgrenJonas PavleticAlex DawsonRik GouldErika HeinemanRoger IngeboRahel ZemoiAndreas SannermanSofia SvärdHenrik EnckellUrban LundRaul BäckPer LagerbergTobias ÅbergLinda NormarkRichard LundgrenAnders PuranenTomas PerssonAnnelie PompeFredrik AstlidJohn GulliverLinda HaglundDmitri GorskiMattias VendlegårdCharlotta CarlénMagnus KeijserAnders StåhlMicke WolhardtNils MöllerströmRoland BedeCalle LundinKim DavidssonLinnéa LiloMagnus HagmanBjörn CarlssonUlf ErikssonGöran NilssonJonas EklöfSten StockmannErik Lindberg