
Angelica Rydelius Bergman
Ålder:35
Yrke: IT-konsult
Bosatt: Eskilstuna
Antal dyk: 165
Medlemsnummer: 16165
Hej Angelica, allt bra med dig?
Ja men självklart, nu är bästa årstiden att dyka. Det är äntligen isfritt överallt och man kan njuta av solen mellan dyken.
Vem är egentligen Angelica Rydelius Bergman?
Ja, vem är jag!? En dykgalen tvåbarnsmor som jobbar med IT (Sharepoint och Office) till vardags. Bor och jobbar i Eskilstuna. Dyker sommar som vinter, gärna i våra hål här inåt landet, men egentligen är det vrakdykningen som ligger mig varmast om hjärtat. Har redan nu tröttat ut alla mina ickedykande vänner och släktingar med dyksnack såpass att de undviker alla samtalsämnen som kan få mig att tänka på dykning. Att dyka på vrak eller gruvor ger mig känslan av att gå på museum fast skillnaden är att här är inte allt arrangerat som det kan vara just på museum. Man försöker tänka sig in i hur människorna var som jobbade på båten eller gruvan.
Du har ju blivit nominerad av våra läsare varför tror du att de är nyfikna på vem du är?
Vet inte riktigt. Kanske det beror på mitt ivriga loggskrivande, mitt ihärdiga dykande eller att jag är ännu en tjej med ambitionerna att ge mig in på teknisk dykning. Är lite förvånad själv över att just jag har blivit nominerad.
När började du dyka och varför?
En kompis till mig och min man talade väldigt varmt om dykning, hur kul det var och alla de resor han gav sig iväg på. Intresset var i början ganska svalt från mitt håll. När kompisen sen började prata om att han dykt på Thistlegorm, med alla dess lämningar, så tändes mitt intresse och jag bokade tid för provdyk på Eskilstuna Dykcenter feb 2007.
Kan du kort beskriva din dykkarriär?
Direkt efter provdyket bokade jag in mig på nästa OW-kurs på samma dykcenter. Gjorde mitt uppdyk i början av april i Magsjön, huu va kallt det var med sina fem grader. Där och då lovade mig själv att aldrig mer dyka när det var under 15 grader i vattnet. En vecka senare ringde jag dykcentret, trots mitt löfte, och frågade efter den utrustning jag hade haft under kursen.
Från början var ambitionen att på sin höjd, göra något dyk per månad under sommarhalvåret här i Sverige. Och sen försöka åka iväg på någon resa till tropiska vatten någon gång per år. AOW lät alldeles för läskigt och avancerat för mig. Jag tyckte i början att det var obehagligt med mörker, dålig sikt och stora djup. Hade hjärnspöken om allt möjligt, från att hitta dumpade lik till att spetsas på något vasst, till att tappa avvägning och bli kvar på botten. Men nyfikenheten och känslan av att besöka en helt ny värld, tystheten och tyngdlösheten vägde överhand. Under sensommaren tog jag AOW och kände mig nöjd där ett bra tag.
Första året var jag inte alls intresserad av teknisk dykning ”nä sånt skulle jag aldrig börja med”. Men jag insåg sen att det var just sådan utrustning och utbildning som krävdes för säker dykning på vrak. Bytte till vinge-platta och dubbel-12 efter ca 80 dyk. Blev mer och mer intresserad av tänket kring teknisk dykning och gick ITT för Micke Bergström september 2008.
Nu har alla rädslor och hjärnspöken försvunnit helt, tack och lov. Har till och med bestämt mig för att gå vidare med en Tech1 för Micke B.
Har du några andra intressen förutom dykningen?
Ja, min kära familj, min man (medlem nr 16044) och våra döttrar på fem och nio år. Med familj, hus, jobb och dykning blir det inte mycket tid över till andra intressen. Försöker i alla fall klämma in några träningspass här och var för att hålla mig i form.
Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
En perfekt dykdag kan se ut på flera sätt. Det kan vara en sådan dag när man vaknar, tittar ut och ser hur solen skiner. Packar ut allt i bilen för ett par härliga dyk på något intakt vrak här i Östersjön eller något dagbrott. Vindstilla, bra sikt, trevligt sällskap och massor att titta på. Man bara känner hur allt stämmer när man glider runt och undersöker allt. Framåt kvällningen åker man hem med ett leende på läpparna, landar hemma i soffan där man lägger upp datorn i knät och loggar dagens spännande dyk.
Det kan också vara att man vaknar på en båt i något tropiskt vatten och har en hel dag av varm, solig bra tropisk dykning framför sig, med god mat och slappande mellan dyken.
Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
Tror inte jag har något specifikt favoritdyk, har flera härliga upplevelser från flera olika dyk. Kanske jag helt enkelt inte gjort mitt favoritdyk än.
Vad tycker du om dykarna.nu? (och senaste uppdateringen av sajten)
Jag tycker dykarna.nu är en väldigt bra community och är en av de sidor som jag besöker mest ute i molnet. Här har jag träffat massor av nya dykvänner och håller lätt kontakten med de befintliga. Gillar verkligen loggfunktionen och älskar att läsa andras loggar, det kan man lära sig massor av. Uppdateringen kändes väldigt skakig i början men det ordnade ni snabbt. Det är många småförändringar jag gillar, andra jag behöver vänja mig vid. Saknar dock ”mina bevakningar” under ”Mitt fotoalbum”.
Har du planerat nått kul den kommande tiden?
Ja jag ska åka till Åland sista helgen i maj. I juli väntar Tech1 för Micke Bergström, med uppdyk på M24 i augusti. Ska försöka komma mig ut och dyka så mycket det finns tid till. För övrigt hoppas jag på att vår renovering i källaren ska bli klar i sommar.
Vad vill du säga till alla som läser detta?
Det är här jag ska säga något vist antar jag. Det får bli något i stil med: Våga utmana dig själv men gör aldrig något som känns obehagligt, stanna upp och känn efter mer. Lyssna inte så mycket på andra utan skaffa dig dina egna uppfattningar om dina medmänniskor.
Artikeln läst 6840 gånger.
Nominera en medlem
Jonas Roos

Christian Reslow

Henrik L Jonsson

Pål Tyrenius

Catarina Jostéus

Tor Jörgensborg

Martin Quensel

Peter Steinhoff

Andreas Swills

Petter Johanson

Anders Jälmsjö

Andrej Hoffmann

Mirka Kinnunen

Annika Bonnér

Kjell Nylund

Mats Horngren

Angelica Rydelius Bergman

Micke Tilja

Jill Lundgren

Jan Wilske

Erik Rådström

Jakob Selbing

Christopher Zell

Anders Thulin

Jesper Berglund

Christian Svärd

Andreas Fritz

Filip Kalinski

Christian Balousa Andersson

Tony Holm

Mats Karlsson

Inge Lennmark

Staffan von Arbin

Sten Meyer

Åke Larsson

Anders Näsman

Millis Keegan

Antonio Martinez

Tomas Asp

Roger Xerxes Rosenvinge

Sofia Gulin

Stefan Barth

Mark Dougherty

Pär Ahlgren

Jonas Pavletic

Alex Dawson

Rik Gould

Erika Heineman

Roger Ingebo

Rahel Zemoi

Andreas Sannerman

Sofia Svärd

Henrik Enckell

Urban Lund

Raul Bäck

Per Lagerberg

Tobias Åberg

Linda Normark

Richard Lundgren

Anders Puranen

Tomas Persson

Annelie Pompe

Fredrik Astlid

John Gulliver

Linda Haglund

Dmitri Gorski

Mattias Vendlegård

Charlotta Carlén

Magnus Keijser

Anders Ståhl

Micke Wolhardt

Nils Möllerström

Roland Bede

Calle Lundin

Kim Davidsson

Linnéa Lilo

Magnus Hagman

Björn Carlsson

Ulf Eriksson

Göran Nilsson

Jonas Eklöf

Sten Stockmann

Erik Lindberg