
Annika Bonnér
Hej Annika, allt bra med dig?
- Tack, det är väldigt bra faktiskt. Har precis haft en långledig helg och sommaren hägrar: Livet är snällt mot mig.
Vem är egentligen Annika Hjelmgren?
- Jag har nog ganska bra egenskaper för att hålla på med dykning: är positiv och lugn, men är också lite av en kick-sökare som gillar när adrenalinet rusar genom kroppen. Gillar att analysera och hitta lösningar på problem. Bryr mig genuint om andra människor och tror gott om folk tills de bevisat motsatsen. Kanske inte alltid den bästa på att prestera kallprat, men är världens gulligaste när du känner mig.
Dessutom är jag självreflekterande samt lite av en tävlingsmänniska. Detta gör att jag ständigt försöker att förbättra mig inom olika områden, vare sig det gäller dykningen eller någonting annat.
Du har ju blivit nominerad av våra läsare varför tror du att de är nyfikna på vem du är?
- Svårt det här. Jag har ju spenderat en del tid på dykarna, men jag kan inte direkt säga att jag har några kontroversiella åsikter som jag proklamerar högt på forumet. Inte heller har jag kommit särskilt långt inom dykningen. Trots det har jag kommit i kontakt med många här på dykarna och småpratat lite.
När började du dyka och varför?
- Jag är uppvuxen på en ö i Bohuslän med direkt närhet till vatten. Har alltid fascinerats av havet, vare sig det gällde att simma i det eller segla på det. Min far, som dök i sin ungdom, har alltid talat väl om dykning och ibland gick jag och pillade på hans antika utrustning som låg hemma i garaget. Så det alltid varit en självklar tanke för mig att jag ska lära mig att dyka. Första kursen köpte jag i julklapp till mig själv och för ganska exakt två år sedan andades jag under vatten för första gången.
Kan du kort beskriva din dykkarriär?
- Tog PADIS OW-kurs för två år sedan med våtdräkt i svinkallt vatten. Men det var mesigt att gnälla tyckte jag, dykning är ju en extremsport! Sedan köpte jag luftpaket och våtdräkt, dök mina första 40 dyk med våtdräkten. Samma år gick jag vidare med AOW och Rescue -kurserna. Ju mer jag lärde mig, framför allt genom egen erfarenhet, upptäckte jag istället lugnet som dykningen ger. Numera är jag mer bekväm, anser att man inte ska behöva frysa ihjäl för att dyka ''på riktigt''. Dykning kan ju bli väldigt fysiskt krävande i vissa situationer, men idealet för mig är det motsatta.
Har märkt att det för min del är viktigt att skynda långsamt för att inte tappa intresset för en hobby. Hittills har det blivit en hel del landdyk för min del. I år har jag gått med i en Öckerödorarna som är en dykklubb här i närheten av Göteborg. Hoppas med detta att i år få möjligheten att komma ut och göra lite fler dyk från båt och se lite nya dykplatser.
Har du några andra intressen förutom dykningen?
- Många! Jag har lätt för att intressera mig för och engagera mig i olika saker. Problemet är tidsbrist. Pysslar en del med teckning, smyckestillverkning och inbillar mig att jag har en lite konstnärlig ådra. Självutveckling ligger mig varmt om hjärtat, även om det mer är en inställning än en hobby. Träning är kul, har alltid tränat kampsport men nu är det styrketräning som gäller.
Sen kanske mitt yrke är mitt stora intresse. Som sjukgymnast är man specialist på rörelse- och stödjeorganen och rehabilitering av dessa. Det är med andra ord ett ganska brett yrke, och det finns hur många område som helst att utveckla sin kompetens inom. Nyligen gick jag en utbildning för att använda akupunktur som behandling av smärta och att kombinera detta med t.ex. hållningsövningar och styrketräning är något som jag tycker är spännande. Mitt intresse för olika åkommor och deras rehabilitering är också anledningen till att jag ofta svarar i forumtrådar med frågor om onda knän och ryggar.
Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
- Det är de enkla grejerna som gör skillnaden. Till att börja med finns ingen tidspress, jag är ledig dagen efter. Åker ut med båt, det är soligt och lite friskt i luften. Goda vänner inklusive min sambo är med på båten och stämningen är god. Dyket är lugnt, allt klaffar. Det är förstås kristallklart i vattnet och det finns gott om djur- och växtliv att titta på. Men mest glider vi runt och njuter. Efter dyken lägger vi till i en liten läig hamn, sitter ute i solen och äter gudomlig fisksoppa som vi sköljer ner med en kall öl.
Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
- Oj, jag är fortfarande så ny på det här att jag inte har hunnit göra så många spektakulära dyk. Mina bästa dyk har inte handlat om en häftig dykplats, utan mer om omständigheterna runtomkring. Även ett insjödyk mitt i vintern kan vara omvälvande om förutsättningarna är de rätta.
Vad tycker du om dykarna.nu?
- Siten är ett bra sätt att söka information (eller ska jag säga åsikter?), framför allt när man är helt grön på ett ämne och vill höra flera sidor av saken än vad ens instruktör berättar. Det är viktigt att bilda sin egen uppfattning om saker och ting. Eftersom jag är lätt disträ tycker jag att det är kul att logga mina dyk (jag kommer lättare ihåg dem efteråt då), men det är också kul att läsa andras. Har upptäckt att man kan lära sig mycket av andras tabbar. Vidare har jag kommit i kontakt med många trevliga dykare här som jag kanske inte hade träffat annars.
Har du planerat nått kul den kommande tiden?
- Min sambo Daniel och jag har köpt ett hus som vi flyttar in i till sommaren. Så det är förstås väldigt spännande och kul! Har stora planer på att bli en grym trädgårdsarkitekt på ett bara ett par månader. Sedan ser jag fram mot semester med ledighet, lite dykning och en weekend i Köpenhamn med Depeche Mode-konsert.
Vad vill du säga till alla som läser detta?
- Tack för visat intresse och ha nu en skön sommar!
Artikeln läst 8807 gånger.
Nominera en medlem
Jonas Roos

Christian Reslow

Henrik L Jonsson

Pål Tyrenius

Catarina Jostéus

Tor Jörgensborg

Martin Quensel

Peter Steinhoff

Andreas Swills

Petter Johanson

Anders Jälmsjö

Andrej Hoffmann

Mirka Kinnunen

Annika Bonnér

Kjell Nylund

Mats Horngren

Angelica Rydelius Bergman

Micke Tilja

Jill Lundgren

Jan Wilske

Erik Rådström

Jakob Selbing

Christopher Zell

Anders Thulin

Jesper Berglund

Christian Svärd

Andreas Fritz

Filip Kalinski

Christian Balousa Andersson

Tony Holm

Mats Karlsson

Inge Lennmark

Staffan von Arbin

Sten Meyer

Åke Larsson

Anders Näsman

Millis Keegan

Antonio Martinez

Tomas Asp

Roger Xerxes Rosenvinge

Sofia Gulin

Stefan Barth

Mark Dougherty

Pär Ahlgren

Jonas Pavletic

Alex Dawson

Rik Gould

Erika Heineman

Roger Ingebo

Rahel Zemoi

Andreas Sannerman

Sofia Svärd

Henrik Enckell

Urban Lund

Raul Bäck

Per Lagerberg

Tobias Åberg

Linda Normark

Richard Lundgren

Anders Puranen

Tomas Persson

Annelie Pompe

Fredrik Astlid

John Gulliver

Linda Haglund

Dmitri Gorski

Mattias Vendlegård

Charlotta Carlén

Magnus Keijser

Anders Ståhl

Micke Wolhardt

Nils Möllerström

Roland Bede

Calle Lundin

Kim Davidsson

Linnéa Lilo

Magnus Hagman

Björn Carlsson

Ulf Eriksson

Göran Nilsson

Jonas Eklöf

Sten Stockmann

Erik Lindberg