Namn: Lösen:
Erik Rådström

Erik Rådström

Vid tillfället för intervjun:
Ålder:22
Yrke:Skyltdocksleverantör
Bosatt: Örebro
Antal dyk: Snart 100
Medlemsnummer: 14948


Hej Erik, allt bra med dig?
- Med mig är det bara bra. Har haft mycket på jobbet nu innan jul så du får ursäkta mitt sena svar. Det är lågkonjunktur nu?


Vem är egentligen Erik Rådström?
- Jag är född och uppvuxen i Munkfors i Värmland. Släppte allt på en vecka och flyttade till Örebro för 3,5år sedan. Självklart var det kärleken som drog. Jag har lätt för att engagera mig i saker och det kan lätt bli att jag hjälper andra när jag egentligen skulle slutföra mina egna grejer först. Fruktansvärt envis har jag hört att jag kan vara;) Men det är inget jag märkt av själv, jag får oftast de svar jag vill när jag pratar med mig själv.

Du har ju blivit nominerad av våra läsare varför tror du att de är nyfikna på vem du är?
-Förmodligen för att det börjar på att ta slut på intressantare personer. Jag har inte en aning om jag ska vara ärlig.

När började du dyka och varför?
- Jag har inte börjat dyka på riktigt än men i september så ska jag börja. Jag tog *- och **-stjärningt cert för två år sedan. Innan det så har jag alltid haft intresse för dykningen och planer på att börja tidigare men det har inte hunnits med. Dykning har alltid funnits med på något sätt sedan jag var liten. Mina föräldrar dök på 90-talet och redan då var jag med och pillade och testade alla grejer. Jag brukade ligga hemma på gräsmattan i en liten barnbassäng när jag var 6år och andas under vattnet med pappas grejer.

Kan du kort beskriva din dykkarriär?
- Karriären började vid 6års ålder i bassängen hemma på gräsmattan med ytförsörjning genom en knubbtolva som stod vid sidan av bassängen. Kunde ligga där i timmar och plaska. Efter det så har det blivit en del prova på dyk lite här och där. Sista prova på dyket jag gjorde var i Turkiet och det var anledningen till att jag tog mig tid till att äntligen utbilda mig.

Vi var ute på en båttur med en CMAS klubb i Turkiet. Jag hade plockat fram och gjort iordning mina egna grejer inför dyket och testat så allt fungerade. Efter det gick jag upp på soldäck och vilade tills vi var framme där vi skulle dyka. Grejerna stod på samma ställe när jag kom ner och personalen på båten satte på mig grejerna och jag hoppade i. Väl i vattnet krånglade min mask, den läckte så fort jag doppade ansiktet. Detta brydde sig inte vår stressade guide om utan han tömde min väst så jag började sjunka. Jag fick precis reggen i munnan och blåste ut innan jag gick under ytan. Inflatorn hade han lyckats få bakom ryggen på mig och när jag skulle andas in första gången slog det stopp i reggen. Guiden hade börjat simma ifrån mig och jag sjönk ner mot botten på 9m. Eftersom jag inte fick tag på inflatorn började jag knäppa av mig alla grejer, men innan jag han få av mig västen kom guiden och fyllde västen så jag kom upp till ytan igen och fick luft. Det visade sig att de bytt ut utrustningen jag hade satt ihop eftersom jag inte hade cert så fick inte jag göra det själv.

Efter det så var det ganska självklart att ta cert så man inte råkade ut för detta igen. När jag kom hem bokade jag in mig på en kurs direkt. Efter den *-stjärninga kursen så gick nästan hela vår grupp **-stjärning direkt. Intresset växer hela tiden och dykningen har blivit mer en livsstil än en hobby.

Har du några andra intressen förutom dykningen?
- Jag samlar på pluspoäng hos flickvännen som inte dyker och har inte det minsta intresse för det. Förutom dykningen har jag många intressen, går det att bygga eller ändra eller på något sätt pilla med så är det ett av mina intressen.

Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
- Jag är så ny inom dykning att jag tycker det enklaste skitdyket i kvinnersta kan vara perfekt. Bara det finns vatten, känslan av att bara glida genom vattnet och bara vara är svårt att slå. Får jag trevligt sällskap och lite skönt väder så kan det nog inte bli bättre. Grilla och snacka lite skit mellan dyken.


Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
- Det måste vara när jag var på Bali i april. Jag hade blivit rekomenderad ett center av Dmitri som vi åkte till och gjorde 4 dyk. Andra dagen gjorde vi ett dyk i solnedgången vid ett rev de kallade corall garden. Efter halva dyket så simmade vi i en sluttning och så fick jag syn på en stor skugga som svepte förbi snabbt nere på djupet ett par gånger. Efter ett tag gled en stor haj upp framför oss och cirklade runt ett stimm Jackfisch som simmade i en cirkel. Hajen simade runt dem ett par varv sedan vek han tvärt in rakt genom stimmet och tog en fisk. Sen gled den bara ner mot djupet igen. Känslan av att se hajen var fantastisk och framförallt se den äta var bland det häftigaste jag sett.

Vad tycker du om dykarna.nu?
-Det är en jättebra sida där man kan dela med sig och ta del av andra personers kunskap. Den har hjälpt mig en hel del från att begå misstag med att köpa utrustning i början som man hade fått byta ut senare. Jag saknar ändå en projektsida, då hade den varit komplett!

Har du planerat nått kul den kommande tiden?
-Vart ska jag börja? Just nu håller jag på att bygga en dyklampa på 35W där jag ska försöka tillverka bulbsockeln själv. I nästa vecka har jag bokat båt hos Magnus som driver Vrakdykning i Vättern, tillåter vädret så hoppas jag på två fina dyk på Hajen och Mathilda tillsammans med Linda Haglund och Jonas Roos. Lite senare i vår håller jag på att planera för en skattjakt tillsammans med Oxygene i Örebro. Planerningen har nyligen startat så jag kommer säkert återkomma om detta med mer info för de som vill delta. Som jag nämde tidigare så ska jag börja på att dyka på riktigt i september, och starten går med en GUE Fundamentals kurs för Jesper Berglund.

Vad vill du säga till alla som läser detta?
-Ta det lugnt, ha inte så bråttom med era kurser. Dyk emellan också, erfarenhet får du inte på en kurs. Oavsett vilken organisation man väljer, var inte nöjda med informationen de lär ut. Det finns ingen organisation som är komplett. Fråga och läs om andra sätt än det du lärt dig och nöj dig inte med första bästa svar.


Artikeln läst 5972 gånger.

Nominera en medlem
Stäng »

Du måste vara inloggad för att skicka mail!Jonas RoosChristian ReslowHenrik L JonssonPål TyreniusCatarina JostéusTor JörgensborgMartin QuenselPeter SteinhoffAndreas SwillsPetter JohansonAnders JälmsjöAndrej HoffmannMirka KinnunenAnnika BonnérKjell NylundMats HorngrenAngelica Rydelius BergmanMicke TiljaJill LundgrenJan WilskeErik RådströmJakob SelbingChristopher ZellAnders ThulinJesper BerglundChristian SvärdAndreas FritzFilip KalinskiChristian Balousa AnderssonTony HolmMats KarlssonInge LennmarkStaffan von ArbinSten MeyerÅke LarssonAnders NäsmanMillis KeeganAntonio MartinezTomas AspRoger Xerxes RosenvingeSofia GulinStefan BarthMark DoughertyPär AhlgrenJonas PavleticAlex DawsonRik GouldErika HeinemanRoger IngeboRahel ZemoiAndreas SannermanSofia SvärdHenrik EnckellUrban LundRaul BäckPer LagerbergTobias ÅbergLinda NormarkRichard LundgrenAnders PuranenTomas PerssonAnnelie PompeFredrik AstlidJohn GulliverLinda HaglundDmitri GorskiMattias VendlegårdCharlotta CarlénMagnus KeijserAnders StåhlMicke WolhardtNils MöllerströmRoland BedeCalle LundinKim DavidssonLinnéa LiloMagnus HagmanBjörn CarlssonUlf ErikssonGöran NilssonJonas EklöfSten StockmannErik Lindberg