
Fredrik Astlid
Ålder: 34
Yrke: Serviceingenjör
Bosatt: Västerås
Antal dyk: 300+
Medlemsnummer: 1770
Hej Fredrik, allt bra med dig?
- Jodå, jag är glad efter att ha varit i Norge för några veckor sedan och fick ett dyk med närkontakt av 3st sälar!
Vem är egentligen Fredrik Astlid?
- Jag är en kille som är uppväxt i Arboga. Som liten var jag väldigt skeptisk till vatten och vågade inte ens hoppa i bassängen när det var simskola. Jag har alltid varit lite feg och försiktig och vill vara påläst innan jag kastar mig in i något nytt. På dagtid jobbar jag som servicetekniker hos EFD-Induction i Västerås där vi sysslar med induktionsvärmning.
Du har ju blivit nominerad av våra läsare varför tror du att de är nyfikna på vem du är?
- Kanske är det för att jag varit ganska aktiv på forumet i debatterna.
När började du dyka och varför?
- Jag började dyka runt 1990 med fridykning och tog mitt första cert 1994 på West Point Divers i Grebbestad. Jag hade länge varit fascinerad av dykning och hade läst många böcker om dykning på biblioteket. Dykning är för mig en avslappning och en otroligt skön känsla, det bästa är känslan av att flyga.
Har du några andra intressen förutom dykningen?
- Ja jag har många intressen, jag gillar att resa, foto, filming, musik, matlagning och att dansa. Jag är även intresserad av flygning,flygplan och flyghistoria. Genom detta intresse så bygger jag modeller både skalamodeller och flygande. Jag har även segelflygcertifikat C och S-cert.
Jag är även violinist och har spelat i stråkorkester.
Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
- Skön avslappnad dykning med vänner helst där det finns mycket att se och filma.
Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
- Säldyket jag gjorde nyligen i Norge. Vi simmade in längs en klipskreva med Tareskog på sidorna. Jag använde min Rb och simmade först. På botten av klyftan fanns stenar och på ett ställe simmade jag över ett hinder av tarestjälkar och när jag kikar ner igen mot botten igen då taren glesnade så ser jag 2 ögon som tittar förvånat upp på mig, avståndet är bara en meter.
Jag blir lite förvånad även om jag vet att det finns sälar i vattnet och ropar till av skräckblandad förvåning. Sälen ligger uppochner och ser ut att ta en eftermiddags tupplur. Sälen tittar sömndrucket och förvånat på mig, vänder sig smidigt om och simmar iväg. Nu tror jag den blev skrämd och att det var det sista vi fick se av den. Vi simmar sakta framåt och tittar oss omkring. Ovanför den ena klippan till vänster så ligger en annan säl och nyfiket kikar ner mot oss, när man vänder blicken mot den så backar den och skymmer sig i taren men snart kikar den fram igen så fort man vrider bort huvudet. Vi kommer till ett område där vattnet blir mer öppet och snett upp till höger så ligger ytterligare en säl och kikar ner mot oss och verkar nyfiken och lite blyg. När jag simmar mot den verkar den bli nervös så jag simmar snett bort från den så börjar den simma efter mig. Eftersom jag är tyst och bubbelfri och simmar med frogkicks så kanske jag ser ut som en sälkting till dem. När jag simmar vidare längs botten i denna canyon så ser jag en mörkare gråfläckig äldre säl som kikade ut under tarebladen. När jag sakta sjunker ner mot den så skrämer jag den då jag pytsar i gas manuellt på Rebreathern och ljudet gör att den backar in i skuggan igen under bladen. Jag lägger mig stilla på botten och kikade in mot mörkret. Sakta kan jag ana ett huvud som kommer fram och till slut ligger sälen återigen och tittade på mig.
Jag har även gjort underbar fridykning i Röda Havet med en hel delfinfamilj och i Smaragdhavet, Brittish Columbia-Canada nästan fått torrhandsken snodd av en 1,5 meters Giant Pacific Octopus vilket också vad en mycket stark upplevelse.
Har du planerat nått kul den kommande tiden?
- Jag planerar att bygga en Stage-Deco Rebreather stor som en 80cf Aluminiumflaska att bära på sidan. Planerna ligger och gror i mitt huvud just nu.
Vad vill du säga till alla som läser detta?
- Jag hoppas att ni får många fina upplevelser med bra dykning nu och i framtiden.
Kom ihåg att våga vara stark nog att avstå från dykning om du inte känner dig pigg eller om något inte fungerar, inget dyk är värt att riskera liv och hälsa för.
Våga vara självkritisk och analytisk, t.ex. om du är själv i vattnet så är det solodykning även om din parkamrat befinner sig i samma vatten och ganska nära. Men där denne inte har kontakt med dig eller kan se om du får problem så är det faktiskt solodykning och då får man se till att acceptera denna sanning och se till att vara självförsörjande vad gäller alternativ luftkälla eller se till eller att hålla sig nära sin parkamrat.
Artikeln läst 6104 gånger.
Nominera en medlem
Jonas Roos

Christian Reslow

Henrik L Jonsson

Pål Tyrenius

Catarina Jostéus

Tor Jörgensborg

Martin Quensel

Peter Steinhoff

Andreas Swills

Petter Johanson

Anders Jälmsjö

Andrej Hoffmann

Mirka Kinnunen

Annika Bonnér

Kjell Nylund

Mats Horngren

Angelica Rydelius Bergman

Micke Tilja

Jill Lundgren

Jan Wilske

Erik Rådström

Jakob Selbing

Christopher Zell

Anders Thulin

Jesper Berglund

Christian Svärd

Andreas Fritz

Filip Kalinski

Christian Balousa Andersson

Tony Holm

Mats Karlsson

Inge Lennmark

Staffan von Arbin

Sten Meyer

Åke Larsson

Anders Näsman

Millis Keegan

Antonio Martinez

Tomas Asp

Roger Xerxes Rosenvinge

Sofia Gulin

Stefan Barth

Mark Dougherty

Pär Ahlgren

Jonas Pavletic

Alex Dawson

Rik Gould

Erika Heineman

Roger Ingebo

Rahel Zemoi

Andreas Sannerman

Sofia Svärd

Henrik Enckell

Urban Lund

Raul Bäck

Per Lagerberg

Tobias Åberg

Linda Normark

Richard Lundgren

Anders Puranen

Tomas Persson

Annelie Pompe

Fredrik Astlid

John Gulliver

Linda Haglund

Dmitri Gorski

Mattias Vendlegård

Charlotta Carlén

Magnus Keijser

Anders Ståhl

Micke Wolhardt

Nils Möllerström

Roland Bede

Calle Lundin

Kim Davidsson

Linnéa Lilo

Magnus Hagman

Björn Carlsson

Ulf Eriksson

Göran Nilsson

Jonas Eklöf

Sten Stockmann

Erik Lindberg