Namn: Lösen:
Henrik L Jonsson

Henrik L Jonsson

Vid tillfället för intervjun:
Ålder: 44
Yrke: Lite diffust, men projektledning, process- och affärsutvecklig just nu
Bosatt: Vallentuna
Antal dyk: ca 1000
Medlemsnummer: 4837


Hej Henrik, allt bra med dig?
Japp. Efter ett antal år med bara en massa tropisk dykning är det dags för svenskt vatten igen. Imorgon ska jag ”hem” till Väderöarna igen för en långhelg med dykning. Så allt är absolut bra med mig. Bortsett från att klockan ringer kvart i fem.

Vem är egentligen Henrik L Jonsson?
Det undrar jag också rätt ofta. Lång och skallig är väl det som syns på ytan. Det mesta av det som döljer sig under ska ni kanske vara glada att slippa se. Som dykare är jag väl ok, som pedagog rätt bra och som fotograf faktiskt jä...t bra.

Du har ju blivit nominerad av våra läsare varför tror du att de är nyfikna på vem du är?
Den rätt spretiga bilden av mig här i forumet kanske framkallar en viss nyfikenhet. Jag brukar försöka svara snällt och pedagogiskt på frågor om UV-foto. I andra ämnen kan jag vara både präktig och försiktig. Samtidigt är jag inte mognare än att jag kan bli både småsint och elak när jag inte har kontroll på medicineringen eller vad det nu beror på. Sedan hoppas jag att några har sett mina bilder och filmer och undrat vad det är för kuf som tagit dem.

När började du dyka och varför?
1991 på Österåkers Dykarskola. Det var en ren slump att jag följde med på en kurs. Eftersom jag haft astma och är orimligt klaustrofobisk så hade det aldrig känts som något för mig, men det var inga som helst problem med det.

Kan du kort beskriva din dykarkarriär?
Första året gjorde jag runt 100 dyk. Alla i närheten av Stockholm, de allra flesta från land, något enstaka mindre vrak, men mest så kallade naturdyk i Stockholms Skärgård. Nu i efterhand undrar jag vad som drev mig.
Efter något år hade jag funnit västkusten och dök rätt mycket där. Ett par säsonger som DM i mitten av 90-talet på Dyk-Aldo i Grebbestad blev det också. I den vevan började jag fota, men det tog aldrig riktigt fart då.
Några år i början av 00-talet körde jag en massa kurser i Solna, men sakta men säkert tog fotograferandet överhanden. Nu är jag inte längre aktiv instruktör och dyker nästan bara med kamera i handen.
Nu är jag så lyckligt lottad att jag får dyka över hela världen. Ibland privat, ibland på fotouppdrag och ibland som arrangör av fotoresor där jag lär ut uv-foto på fantastiska platser. Oerhört kul att kunna kombinera eget resande och dykande, med att få hjälpa andra att utveckla sitt fotande.

Nästa steg i min dykkarriär är att gå en kurs. En kurs som är lite som det första steget i techdykning, en hel del fokus på trim, sim och avvägning, men som inte kräver dubbelpaket, skitlånga slangar, dräktgas och lampor med batteripak. En kurs för fotografer som kan få lära sig alla bra saker som techdykarna kan, men utan att behöva släpa på mer saker än de redan gör. Kameran är nog tung och stökig. Nä just ja, det finns ju ingen sådan kurs.

Har du några andra intressen förutom dykningen?
Egentligen är dykning inte något stort intresse längre, utan mer något nödvändigt för att kunna fota under vattnet. Så foto och film är större intressen. Annars tar jag hand om ett hundra år gammalt hus, spelar rätt dålig golf och hänger på Råsunda och Hovet.

Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
Väder, världsdel och båt är rätt ointressant. Om jag får dyka på något ställe som jag rekat tidigare och har riggat rätt utrustning för att fota just där är jag glad. Om det finns något kul motiv är jag riktigt glad. Om sedan ljuset är bra och Catrine är med och ser till att jag hittar tillbaka är det en perfekt dykdag.

Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
En hel del riktigt bra dyk har det blivit. Favoriterna är väldigt olika i sig. Hajdykningen på Kuba är något makalöst och där gjorde jag flera fantastiska dyk. Ett dyk på Bonaire där jag hade en hel bunt med bläckfiskar som bevakade mig nyfiket i över en timme var såklart häftigt. I vintras filmade jag fiskstim inne i vraket Kimon M med solglitter i bakgrunden vilket var otroligt snyggt.

Men jag tror ändå att den upplevelse jag minns bäst var i sjön Largen i Åkersberga. På en meters djup i slutet av ett soligt junidyk för 15 år sedan. Jag låg jättelänge ensam på botten och tittade på abborrom som kläcktes mitt framför mina ögon. Tyvärr fotade jag inte på den tiden, men jag minns varje detalj ändå. Absolut något jag kan rekommendera er att försöka se.

Vad tycker du om dykarna.nu?
Det är ett kanonbra ställe att få information, ge information och att bara slösurfa på. Det jag saknar om jag jämför med en del andra dykforum, främst brittiska, är dyk- och reseberättelser i forumet. Nu går det såklart att läsa andras loggar, men jag skulle uppskatta om fler ville dela med sig av sina egna erfarenheter och att det kan bli en diskussion om det. Helst då utan att man direkt ifrågasätter som det ibland kan bli väl mycket av.

Har du planerat nåt kul den kommande tiden?
I vinter ordnar jag två fotoworkshopresor. En till Filippinerna i november och en till Kuba i februari. Sedan väntar jag på besked om jag kan följa med på en resa till Maldiverna också. Det ser ut att kunna bli en bra vinter...

Vad vill du säga till alla som läser detta?
Tjerna till landslaget!

Artikeln läst 4403 gånger.

Nominera en medlem
Stäng »

Du måste vara inloggad för att skicka mail!Jonas RoosChristian ReslowHenrik L JonssonPål TyreniusCatarina JostéusTor JörgensborgMartin QuenselPeter SteinhoffAndreas SwillsPetter JohansonAnders JälmsjöAndrej HoffmannMirka KinnunenAnnika BonnérKjell NylundMats HorngrenAngelica Rydelius BergmanMicke TiljaJill LundgrenJan WilskeErik RådströmJakob SelbingChristopher ZellAnders ThulinJesper BerglundChristian SvärdAndreas FritzFilip KalinskiChristian Balousa AnderssonTony HolmMats KarlssonInge LennmarkStaffan von ArbinSten MeyerÅke LarssonAnders NäsmanMillis KeeganAntonio MartinezTomas AspRoger Xerxes RosenvingeSofia GulinStefan BarthMark DoughertyPär AhlgrenJonas PavleticAlex DawsonRik GouldErika HeinemanRoger IngeboRahel ZemoiAndreas SannermanSofia SvärdHenrik EnckellUrban LundRaul BäckPer LagerbergTobias ÅbergLinda NormarkRichard LundgrenAnders PuranenTomas PerssonAnnelie PompeFredrik AstlidJohn GulliverLinda HaglundDmitri GorskiMattias VendlegårdCharlotta CarlénMagnus KeijserAnders StåhlMicke WolhardtNils MöllerströmRoland BedeCalle LundinKim DavidssonLinnéa LiloMagnus HagmanBjörn CarlssonUlf ErikssonGöran NilssonJonas EklöfSten StockmannErik Lindberg